Penze i v příštím roce stoupnou v průměru o 900 Kč.

Důchody v Česku vzrostou od začátku příštího roku průměrně o 900 korun. Průměrná penze by tak měla dosáhnout příští rok asi 14 200 korun. Zvýšení důchodů nad úroveň danou zákonnou valorizací umožňuje novela, kterou v prvním čtení podpořila Sněmovna. Proti návrhu nebyl ani jeden poslanec.

Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Průměrné navýšení přesáhne ze zákona 700 korun.

Novela zavádí jednorázový doplatek. Výše příspěvku zatím není známá, ale ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ji odhadla na 180 až 200 korun měsíčně.

Důchody pak vzrostou příští rok v průměru o 900 korun, tedy stejně, jako vzrostly letos.

Zvýšení důchodů od ledna příštího roku zatíží podle odhadů státní rozpočet celkem sedmi miliardami korun. V dalších letech budou náklady na zvyšování ještě větší.

Předlohu musí nyní ještě projednat sociální a rozpočtový výbor. Její zamítnutí nebo vrácení vládě k přepracování však žádný z poslanců nepožadoval.

Na konci roku 2018 činil průměrný důchod v ČR 12.418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13.377 korun. Zvýšil se tedy o 959 korun. Tomu napomohla nejenom povinná valorizace, ale i zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí do penze s vyšším důchodem než dřív.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobírá v ČR zhruba 2,9 milionu lidí. (sfr)