Předpokládaný "vítěz" voleb do Evropského parlamentu vyhrává maximálně tak skvostné platy pro své europoslance.

Už jenom pouhý a osudový jeden jediný měsíc nás dělí od dalších zásadních, rozhodujících, historických, epochálních, klíčových, stěžejních a fatálně fundamentálních voleb do Evropského parlamentu, které jako vždy už definitivně a navždy rozhodnou o budoucnosti Evropy, planety a možná i celého vesmíru… Ve skutečnosti jsou eurovolby jen drahou komedií a europarlament směšnou hrou na evropskou demokracii.

Média přinesla zprávu o výhře Babišova hnutí ANO v tuzemských eurovolbách v jakémsi nejnovějším průzkumu z dílny jakési průzkumné agentury. Hnutí ANO by prý v Česku „vyhrálo“ volby do EP se ziskem 28 procent voličů před druhou ODS, která by měla podporu 12 procent voličů. Na třetím místě by s 10,5 procenty skončili Piráti, které by následovali komunisté se ziskem deseti procent.

Nejde snad ani o to zpochybňovat inkriminovaný průzkum, který je možná dokonale přesný a možná nikoliv. To ukáží až samotné volby a reálné hlasování těch posledních zbytků obyvatelstva, jež se voleb chce zúčastnit, neboť dotyčným partajím fandí stejně jako svému oblíbenému fotbalovému klubu, anebo se tito občané dokonce velmi naivně domnívají, že eurovolby konané v Česku mohou cokoliv změnit.

Všimněme si však samotného výrazu „výhra“ či „vítězství“. V případě eurovoleb, respektive průzkumu tuzemských preferencí do europarlamentu je evidentní, že tento výraz „výhra“ je mystifikací a novodobým politickým mýtem, čili absolutně zavádějícím výrazem.

Výhra ve volbách přece musí nutně implikovat zisk nejvíce křesel v parlamentu (do kterého se volby konají) a největší šanci na získání premiérského křesla a dominantního počtu vládních ministrů. S následnou možností významně (či dokonce výhradně) rozhodovat o tvorbě nové legislativy.

V případě voleb do parlamentu Evropské unie (který se s drzostí unii vlastní uzurpoval název „Evropský parlament“, i když jsou Evropa a EU úplně odlišné entity) však nic z uvedeného neplatí.

„Vítěz“ eurovoleb konaných v Česku nezíská v rámci Evropského parlamentu potažmo v rámci Evropské unie téměř nic. Tedy, pomineme-li oněch zhruba 7 europoslaneckých mandátů v parlamentu, který má celkem 751 křesel. Připomeňme, že České republice vůdci unie přidělili celkem 21 křesel, tedy méně než 3 procenta z celkového počtu.

Jestliže tedy nějaká tuzemská strana „vyhraje“ v Česku eurovolby, vyhrává možná tak velkorysý plat pro své „vítězné“ kandidáty a jejich asistenty a vedle toho i nárok na státní dotace za úspěch v těchto volbách.

Z hlediska vládnutí (a právě o vládnutí je demokracie: je to vlastně voličská válka o to, kdo skrze své poslance ovládne zemi a její zdroje) tak volby do EP konané v Česku, v nichž kandidují tuzemské partaje, jsou pouhou fraškou. I kdyby některá strana shrábla ve volbách všech 21 mandátů v Evropském parlamentu, nedokáže v tomto celounijním parlamentním sboru prosadit sama vůbec nic, natož v něm vládnout.

Tuzemská „výhra“ ve volbách, potažmo v průzkumu k volbám do Evropského parlamentu je tak z hlediska tuzemských voličů pouze Pyrrhovo vítězství.

Jak ukazují průzkumy, zúčastnit se těchto voleb v Česku hodlá 27 procent voličů. I to vypovídá o zjevném faktu, že si občané marnost, zbytečnost a potupnou směšnost voleb do Evropského parlamentu dobře uvědomují a nehodlají se osobně ztrapňovat v komedii, jejímž cílem je vytvářet šedivé a zbytečné kulisy této marné hry na evropskou demokracii.

VÍCE O PRŮZKUMU PREFERENCÍ DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU:

Volby do Evropského parlamentu by vyhrálo Babišovo ANO. Zúčastnilo by se 27 % voličů