Německá ekonomika kolabuje, růst HDP se zastavil.

Miliony migrantů Německu nepomohly. Tamní ekonomika kolabuje a růst HDP se zastavil. V letošním roce poroste jen o 0,5 procenta. Původně přitom ekonomové odhadovali růst o 1,9 procenta. Německo navíc prý podle studie společnosti Bertelsmann potřebuje ročně přilákat dalších čtvrt milionu migrantů ročně, aby uspokojilo trh práce. 

Německá vláda odhad ekonomiky zhoršila už podruhé během tří měsíců.

Podle nové prognózy se má hrubý domácí produkt v letošním roce zvýšit jen o 0,5 procenta místo očekávaných 0,8 procent.

Vláda již na konci ledna snížila svůj odhad z původních 1,9 procenta.

V roce 2020 však Němci očekávají oživení a HDP má stoupnout o 1,5 procenta.

Na vině je obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy a případný dopad neřízeného odchodu Británie z Evropské unie.

Hlavním tahounem německé ekonomiky bude zřejmě letos i následující rok domácí poptávka, které pomáhá rekordně vysoká zaměstnanost, růst platů vyšší než inflace a nízké úroky z úvěrů.

Německá vláda rovněž zavedla fiskální opatření, která by měla letos podpořit ekonomický růst. Patří mezi ně vyšší přídavky na děti či vyšší důchody pro matky.

Vláda by se podle ministra hospodářství Petera Altmaiera měla nyní zaměřit na podporu firem prostřednictvím snížení byrokracie a různých poplatků a daní.

Německo mají zachránit migranti

Podle nejnovější studie společnosti Bertelsmann potřebuje Německo ročně přilákat nejméně 260 tisíc nových přistěhovalců, jinak zemi hrozí kolaps pracovního trhu.

Vzhledem ke stárnoucí populaci by tam v roce 2060 mohla chybět až třetina zaměstnanců.

Německu chybí především odborné síly z mimoevropských zemí. Do roku 2060 země potřebuje ročně asi 146 000 imigrantů ze zemí mimo EU a asi 114 000 ze států EU.

Studie předpokládá, že lidé z Evropské unie se v budoucnu do Německa už moc hrnout nebudou, protože kvalita života uvnitř EU se srovnává a málokdo z Evropanů bude mít chuť přestěhovat se do cizí země kvůli zaměstnání.

Právě nedostatek zaměstnanců a chybějící imigrace by mohla mít na čtvrtou největší ekonomiku světa ničivý dopad.

Německá ekonomika se na konci roku 2018 těsně vyhnula hrozící recesi. Ve 4. čtvrtletí německý HDP stagnoval po poklesu ve třetím kvartále o 0,2 %.

Tamní rozpočet se v příštích letech může propadnout do schodku, pokud Berlín nesníží výdaje.

V roce 2023 by schodek mohl činit až 25 miliard eur (642,4 miliardy Kč), zatímco v roce 2018 byla země v přebytku ve výši 11,2 miliardy eur (287,7 miliardy Kč).

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

(pel)