Sněmovna nebude řešit možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Výsledky auditu Agrofertu provedeného Evropskou komisí tak nejspíš zůstanou utajeny.

Údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) sněmovna projednávat nebude. Výsledky auditu dotací pro Agrofert, který provedla Evropská komise, tak nejspíš prozatím zůstanou utajeny. Piráti požadovali, aby sněmovna výsledky zveřejnila do poloviny května, tedy ještě před volbami do europarlamentu. Proti se však postavili poslanci Babišova hnutí ANO. Sociální demokraté a komunisté se hlasování zdrželi.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš argumentoval tím, že je v zájmu Babiše i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), aby závěry auditu, ať už dopadl jakkoli, byly známy dříve než po evropských volbách.

Pokud se tak nestane, pirátští poslanci vyhrožují, že se obrátí na Soudní dvůr EU.

Že Babiš i nadále ovládá Agrofert, Piráti dokazují právní analýzou, kterou si nechali vypracovat v loňském roce. Babišova firma by tak podle Pirátů měla vrátit neoprávněně získané dotace a peníze za zakázky.

A podezření, že Babiš porušuje unijní nařízení o střetu zájmů, vznesla také organizace Transparency International (TI). Ta tvrdí, že Babiš může i po vložení holdingu Agrofert do svěřenských fondů holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Babiš se už dříve hájil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Závěrečné zprávy z rozsáhlého auditu, který v minulých měsících prováděla Evropská komise v ČR, připraví příslušná ředitelství komise v květnu. Zda premiér je nebo není ve střetu zájmů, oznámí Komise až v červenci.

Evropský parlament v prosinci 2018 vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Poslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert.

Komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert.

Český Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt.

Babiš v Česku převzal stát, varoval jeho někdejší náměstek a pirátský senátor Wagenknecht

Babiš se zatím vyhnul pokutě kvůli střetu zájmů: Kraj vrátil případ do Černošic

 (pel)