Do Evropy může zamířit na 800 tisíc uprchlíků z Libye.

Libye varovala Evropu před další hrozící migrační vlnou. Na evropský kontinent by prý mohlo zamířit až 800 uprchlíků, upozornil předseda mezinárodně uznávané libyjské vlády Fáiz Sarrádž. Řekl také, že mezi těmito lidmi jsou zločinci a hlavně islámští radikálové napojení na Islámský stát (IS).

„Rychle něco udělejte, protože zhoršená situace v Libyi může přimět na 800.000 uprchlíků, aby zamířili do Itálie a do Evropy,“ prohlásil Sarrádž.

V Libyi začaly na začátku dubna boje, které nepřežilo 147 lidí a dalších více než 600 osob je zraněno.

Sarrádž proto vyzval západní svět, aby pomohl v této severoafrické zemi nastolit mír.

„Čelíme skutečné válce, která nás sjednotí a která nám byla vnucena. Jsme mírumilovný národ, který se stejně jako naše armáda brání. Stále se válčí, boje pokračují,“ uvedl.

Protivníkem premiéra je maršál Chalífa Haftar, který své armádě nařídil pochodovat na Tripolis. Fronta je teď v těsné blízkosti města.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala bojující strany ke zdrženlivosti a aby neútočily na nemocnice, sanitky ani zdravotnický personál. Do nemocnic poslala chirurgy, aby pomohli ošetřit zraněné.

Nálety zničily budovy ministerstva školství a několik rezidenčních budov. Z ostřelování oblasti se vzájemně obviňují obě znepřátelené strany.

(pel)