Další loď s migranty, kterou dlouho odmítala Malta, nakonec bude moci své zachráněné pasažéry vysadit na na břeh. Afričany si rozdělí 4 země EU.

Další „nezisková“ loď s africkými migranty, jíž dlouhou dobu nedovolovala Malta zakotvit v přístavu, nakonec uspěla. Migranty z lodi nakonec přijmou a běžence si rozdělí čtyři země Evropské unie. Více než 60 migrantů, které na začátku dubna zachránila nezisková organizace u libyjského pobřeží, přijmou Francie, Německo, Portugalsko a Lucembursko.

Plavidlu německé neziskové organizace Sea-Eye, které už více než týden čeká u maltského pobřeží, však Malta zakotvit ve svém přístavu nepovolí. Běžence na pevninu přepraví maltské lodě, odtud pak poputují do hostitelských zemí.

Na palubě lodi Alan Kurdi se momentálně nachází 62 zachráněných migrantů, včetně žen a dětí, a 17 členů posádky. Zakotvit ve svých přístavech plavidlu zakázala kromě Malty také Itálie a Libye.

Německo a Francie oznámily, že jsou ochotny přijmout část běženců z této lodi. Do Německa by mělo přijít 22 migrantů, do Francie dalších 20 zachráněných běženců.

Podle organizace Sea-Eye je situace na lodi kritická. Maltského premiéra Josepha Muscata vyzvala, aby plavidlu neprodleně otevřel přístav. (sfr)