Česko pošle Severní Makedonii 25 milionů na ochranu hranic.

Česká republika daruje 25 milionů korun Severní Makedonii. Peníze půjdou hlavně na posílení hranic proti nelegálním migrantům. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to potvrdil podpisem smlouvy ve Skopje. 

„Není to první dar Severní Makedonii. Od roku 2016 pomáháme pravidelně. V rámci programu ministerstva vnitra Pomoc na místě jsme Makedonii poslali už téměř 100 milionů korun,“ řekl Hamáček.

Hamáček v Severní Makedonii pokračuje ve čtyřdenní návštěvě tří západobalkánských zemí, na níž ho doprovázejí policejní prezident Jan Švejdar a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba. V pondělí už navštívil Albánii a ve čtvrtek pojede do Srbska.

Makedonci za české peníze pořídí mimo jiné dvě lodě, termovizi a speciální videokamery. Kromě toho budou peníze použity na posílení pohraniční stráže a boj proti organizovanému zločinu.

„Naše pomoc není jen finanční, vysíláme sem i naše policisty. S tím jsme připraveni pokračovat, dokud bude Makedonie čelit migračním tlakům,“ uvedl rovněž Hamáček.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že ČR má policejní kontingent v Severní Makedonii od února 2016, nyní už je tam pětadvacátý a vystřídalo se tam už 974 policistů. S jejich působením Česko počítá i v letošním roce.

(pel)