Volných pracovních míst je v Česku o 100 tisíc více než nezaměstnaných lidí.

Nezaměstnanost v Česku v březnu 2019 opět klesla na 3,0 procenta z únorových 3,2 procent. Počet volných pracovních míst se zvýšil téměř na 340 tisíc. Bez práce přitom bylo „pouze“ 227 tisíc lidí. 

Vyplynulo to z dat zveřejněných Úřadem práce.

„V předchozím měsíci odešlo z evidence ÚP ČR téměř 49 tisíc lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu,” uvedla šéfka úřadu Kateřina Sadílková.

A činnost podle ní obnovili i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Upozornila i na to, že březen je typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství.

Nejvyšší míru nezaměstnanosti v březnu vykázaly okresy Karviná (6,9 procenta), Znojmo (5,8 procenta) a Most (5,8 procenta).

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v okresech Praha-východ (1,1 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,3 procenta) a Praha-západ (1,5 procenta).

Úřad evidoval na konci března celkem 227 053 uchazečů o práci. Bylo to o 14 364 méně lidí než v lednu a o 36 555 lidí méně než před rokem.

(pel)