Tisíce Němců se bouří proti rostoucím cenám nájmů a vyšly proto protestovat do ulic. V Berlíně chtějí dokonce vyvlastňovat byty velkých developerů.

Tisíce Němců vyrazily do ulic protestovat proti rostoucím nájmům. V Berlíně navíc začala sbírat podpisy iniciativa požadující vyvlastnění asi čtvrt milionu bytů, které patří velkým developerům. Ceny nájmů během posledních let v německé metropoli vzrostly o 90 procent. 

„Chceme město, kde si všichni mohou dovolit bydlení,“ shrnul jeden z řečníků v centru Berlína požadavky 280 organizací, které se do protestní akce zapojily.

Lidé drželi nápisy jako „Bydlení je lidské právo“, „Nájemci nejsou žádné citróny“ nebo „Srdce místo profitu“.

Z centra Berlína pak pokračovali směrem na městskou část Treptow, kde demonstrace skončí před veletrhem zaměřeným na nemovitosti.

Ceny nájmů v německé metropoli za 10 let stouply o 90 procent. To je podle demonstrantů nadále neúnosné.

Někteří proto připojili i podpis k petici iniciativy „Vyvlastnit firmu Deutsche Wohnen a spol“. Ta požaduje vyvlastnit všechny byty, které patří firmám vlastnícím v Berlíně více než 3000 bytů. Podle některých průzkumů aktivisty podporuje více než polovina Berlíňanů.

Aby se peticí začala zabývat radnice, musí iniciativa nasbírat 20 tisíc podpisů. Ve druhém kroku pak příznivci vyvlastnění budou potřebovat kolem 170 tisíc podpisů, aby mohlo být vypsáno referendum.To by se mělo konat v polovině roku 2020.

Mluvčí iniciativy Rousbeh Taheri připustil, že akce je radikální.

„Ano, je to třídní boj, ale my jsme ho nezačali. Došli jsme k tomu, že velké koncerny se nedají výrazně změnit, že je potřeba změnit majitele,“ uvedl s tím, že jde jen o reakci na prudce rostoucí nájmy.

Dosavadní pokusy zlepšit situaci podle něj nezabraly.

Nápad kritizují třeba zástupci byznysu, někteří odborníci i většina opozičních politiků, kteří hovoří o nebezpečném pokusu ohrožujícím základy tržního hospodářství.

(pel)