Země eurozóny pošlou Řecku dalších 25 miliard korun.

Státy eurozóny vyplatí Řecku dalších 970 milionů eur (25 miliard Kč). Řecku v roce 2010 hrozil státní bankrot, Mezinárodní měnový fond (MFF) proto spustil řadu záchranných programů, aby Řecko nestáhlo ke dnu celou eurozónu. Celkově země od eurozóny a MMF od roku 2010 dostala téměř 289 miliard eur.

Podmínkou toho, aby Řecko peníze ze záchranného programu obdrželo je, že země bude zavádět slíbené reformy, zejména přijetí zákona o vymáhání nedobytných pohledávek bank, který má pomoci zmírnit obrovský objem špatných úvěrů v rozvahách řeckých bank.

Poskytnuté finanční prostředky pocházejí ze zisku, který centrální banky eurozóny vytvořily z držení řeckých státních dluhopisů, a ze snížení úrokové marže u některých půjček eurozóny Aténám na nulu.

Podle předsedy euroskupiny Maria Centena mají peníze řecké vládě pomoci v zavádění všech důležitých reforem. Krok eurozóny podle něj také dává pozitivní signál investorům. Uvolněné finance totiž mají podpořit již tak velké hotovostní rezervy Řecka a ukázat investorům, že největší věřitel Řecka, tedy eurozóna, hospodářskou politiku Atén schvaluje.

Poslední ze 3 záchranných programů Řecko opustilo v srpnu 2018 a poté se emisemi dluhopisů úspěšně vrátilo na finanční trhy.

V rámci balíku pomoci, který navazuje na záchranný program, státy eurozóny slíbily poskytnout Řecku až 4,8 miliardy eur.

(pel)