Zuzana Čaputová ve druhém kole prezidentských voleb na Slovensku porazila eurokomisaře Šefčoviče.

Zuzana Čaputová se stane první prezidentkou Slovenska. Ve druhém kole prezidentských voleb Čaputová porazila svého protikandidáta, eurokomisaře Maroše Šefčoviče. Čaputová vyhrála s 58,4 procenta hlasů. Šefčovič dostal 41,4 procenta, informoval slovenský statistický úřad.

Slovensko tak bude mít první prezidentku v historii.

První zahraniční cesta nové slovenské hlavy státu povede do Česka, slíbila Čaputová. Její český protějšek, Miloš Zeman, před druhým kolem slovenských prezidentských voleb podpořil Šefčoviče, jehož dokonce přijal na zámku v Lánech a popřál mu úspěch.

Čaputová po svém zvolení uvedla, že si Slovensko jejím zvolením žádalo změnu.

„Slovensko chce tuto změnu, že se dá jít do voleb s pokorou, slušností a bez osočování. Mysleli jsme si, že slušnost v politice je naše slabost,“ prohlásila nová prezidentka.

Zuzana Čaputová je profesí právnička a v minulosti se stala veřejně známou osobností díky tomu, že více než 10 let jako aktivistka vedla právní boj proti skládce odpadu ve městě Pezinok.

Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, což je závazné pro všechny členské státy Unie.

Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. (sfr)