ANO loni hospodařilo se ztrátou 43 milionů Kč. (Ilustrační foto - redakční fotokoláž z volební kampaně)

Vládní strany ANO a ČSSD, která rozhodují o státním rozpočtu ve výši 1,5 bilionu korun, neumějí hospodařit se stranickými financemi. Babišovo ANO loni skončilo ve ztrátě 43 milionů korun. Sociální demokraté vyrobili sekeru za 33 milionů korun. Výše stranických deficitů se sice například ve srovnání s výdaji státního rozpočtu mohou jevit jako nevýznamné. Ale v rámci stranických příjmů a výdajů jsou jejich deficity enormní.

Nejsilnější vládní strana ANO v loňském roce hospodařilo se ztrátou 43 milionů korun. Informovalo o tom Právo. Téměř 160 milionů korun dala Babišova strana na kampaň v komunálních a senátních volbách.

„Výnosy hnutí v minulém roce byly v celkové výši 181,1 milionu korun, náklady ve výši 224,1 milionu. Důvodem negativního stavu je hlavně náročnost financování volebních kampaní v roce 2018,“ uvedla strana.

Hnutí ANO v roce 2018 obdrželo na příspěvcích ze státního rozpočtu celkově 147,3 milionu korun. Dary činily 42,6 milionu korun a z členských příspěvků hnutí získalo 4,6 milionu.

Náklady na provoz a činnost hnutí činily 65,2 milionů Kč. Největší položku tvořily náklady na volební kampaně. Volby do zastupitelstev obcí přišly na 140,2 milionu a volby do Senátu na 18,7 milionu,“ informovala strana.

ČSSD skončila ve schodku 33 milionů

Také druhá vládní strana loni hospodařila s velkým deficitem. ČSSD skončila ve schodku ve výši 33,2 milionu korun.

„Sociální demokracie financovala své aktivity v roce 2018 bezproblémově. Výnosy 133,8 milionu, náklady 167 milionů. Hospodářský výsledek tak minus 33,2 milionu korun,“ informovala ČSSD.

Hospodaření zkomplikoval nižší výběr darů, než strana předpokládala. Celkem na darech dostala 11,6 milionu korun.

Za schodek stranických financí může i ztráta významných prostředků ze státních příspěvků po volbách a náklady na volby do Senátu a obcí.

V roce 2018 činily výnosy ČSSD celkem 133,8 milionu, náklady celkem 167 milionů korun.

ČSSD navíc stále hrozí, že bude muset zaplatit dědicům advokáta Zdeňka Altnera přes 320 miliónů korun. Podle Městského soudu v Praze měla zesnulému advokátovi zaplatit 338 miliónů korun, 17 miliónů již však uhradila jeho věřitelům. (sfr)