"Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili," popsal lidovecký šéf Bělobrádek spolupůsobení s ANO v předchozí koaliční vládě.  

Odcházející šéf lidovců Pavel Bělobrádek vychrstl kbelík hnoje na Andreje Babiše a jeho hnutí ANO za jejich jednání v předchozí vládě, jejímž byl Bělobrádek místopředsedou. Babiše a ministry ANO šéf lidovců kritizoval za to, že byli agresivní a že jejich stylem byly podrazy a lhaní.

Působení lidovců v Sobotkově vládě s Babišovým hnutím ANO označil Bělobrádek za chybu.

Uvedl, že nyní by už nepřijal, aby ve vládě mohl zasednout člověk bez lustračního osvědčení – Andrej Babiš.

Samotné fungování vlády, jejímž členem byl jako ministr financí i Andrej Babiš, bylo prý pro Bělobrádka nemilým překvapením.

„Netušili jsme, že je možné, aby podaná ruka nic neznamenala, že elementární slušnost se nenosí. Byli jsme překvapeni stylem, ale i obsahem jednání, nebyli jsme připraveni, co všechno je možné. Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili,“ popsal období, kdy byl vicepremiérem v koaliční vládě ČSSD, ANO a lidovců.

Lidovci prý tehdy byli „možná trochu naivní“, na druhou stranu to podle něj byla dobrá zkušenost a poučení pro další jednání.

Končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek zdůraznil, že se z toho KDU-ČSL poučila a chyby neopakovala při složitých jednáních po volbách, z nichž vzešla současná menšinová vláda ANO a sociálních demokratů.

„Ukázali jsme, že o hodnotách nejenom mluvíme, že principy dodržujeme a že jsou limity, které nepřestoupíme nikdy,“ poznamenal k jednáním o vládní koalici po volbách roku 2017. (sfr)