Policie rozbila teroristickou buňku v Česku: zatkla 2 teroristy, kteří měli být spolčeni s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu.

Teroristé jsou už i v Česku. V Praze byli zatčeni dva Iráčané – údajní teroristé, kteří tvořili společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu. Informoval o tom jako první rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. Až po něm informoval českou veřejnost policejní prezident Jan Švejdar.

Iráčana podezřelého ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu zadržela rakouská policie v pondělí ve Vídni.

Loni v říjnu se prý pokusil vykolejit vlak na trase mezi Norimberkem a Mnichovem, v prosinci položil ohromné betonové desky na koleje u Dortmundu. Nikomu se naštěstí nic nestalo, vznikla jen hmotná škoda.

„Ve středu byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku,” uvedl Kickl v rakouském parlamentu.

Mělo by se jednat o muže a o ženu.

Poté informaci potvrdil i policejní prezident Jan Švejdar.

Iráčan zadržený ve Vídni čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci, za což mu hrozí až doživotí. On sám se k činu přiznal, popírá ale, že by byl teroristicky motivovaný.

Podle německého generálního státního zastupitelství dvaačtyřicetiletý Iráčan zadržený ve Vídni zjevně sympatizoval s IS. Podle vyšetřovatelů je muž fanatickým zastáncem IS a nenávidí Spojené státy.

Jakému obvinění budou čelit dva zadržení v Praze, zatím není jasné. Dvojice podle vyšetřovatelů shromažďovala v Iráku v minulých letech finance na podporu teroristické organizace Islámský stát (IS).

Členka bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS) zkritizovala fakt, že českou veřejnost o tom jako první informoval rakouský ministr vnitra Kickl.

Podle ní mají lidé v Česku právo se podobné informace dozvědět především od ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nebo policejního prezidenta, nikoliv od ministra jiného státu.

„Takto se jen zbytečně vytváří prostor pro spekulace. Ovšem podstatné je to, že byli zadrženi a je to ukázka fungující spolupráce bezpečnostních složek obou zemí. Bohužel je to ale i ukázka toho, že naopak spolupráce ministra vnitra Hamáčka s jeho rakouským protějškem evidentně někde drhne,“ uvedla Černochová.

A podobně to vidí i předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

„Není to v pořádku. Pokud byli zadrženi teroristé a potenciálně hrozil útok na území ČR, je nutné, aby o tom příslušné orgány informovaly veřejnost. Ta informace měla přijít hned, občané na to mají právo, aby úředníci, které si platí ze svých daní, poskytovali informace o případném nebezpečí,“ uvedl.

(pel)