ČEZ v příštím roce odstaví vůbec nejvíc uhelných elektráren v historii.

Energetická společnost ČEZ se chystá v roce 2020 odstavit rekordní počet uhelných elektráren v Česku, jejichž instalovaný výkon přesahuje 1 gigawatt (GW). Půjde o vůbec největší odstavení uhelných bloků v historii firmy. Nahradí je ekologičtější zdroje. Z celkového množství elektřiny, které ročně vyrobí, přijde ČEZ odstávkou zhruba o pět procent.

V současné době je tuzemská kapacita uhelných elektráren ČEZ 4,64 gigawattu.

„Skupina ČEZ bude postupně ukončovat výrobu elektrické energie z uhlí a přecházet na bezemisní zdroje energie. Důvodem je, že další rekonstrukce a ekologizace na nové zpřísněné limity se už u některých bloků z hlediska návratnosti nevyplatí a také dojde uhlí,“ uvedl ředitel Daniel Beneš pro deník E15.

Beneš už v loňském roce uvedl, že do roku 2035 chce odstavit více než polovinu kapacity uhelných zdrojů v Česku. V provozu mají zůstat pouze nové a modernizované elektrárny Ledvice, Prunéřov 2, Tušimice a teplárna Mělník.

Vyrábět elektřinu příští rok přestane elektrárna Prunéřov 1, elektrárna Mělník 3, jejíž jediný uhelný blok je vůbec největší v Česku, a jeden ze dvou bloků elektrárny Mělník 2.

Další vlny odstavování uhelných bloků mají pokračovat v roce 2030 a v roce 2036.

(pel)