Europoslanci podpořili návrh na zrušení střídání času, měl by začít platit od roku 2021.

Střídání času nejspíš skončí v roce 2021. Evropský parlament (EP) podpořil plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času. S ukončením seřizování hodinek každého půl roku musí nakonec souhlasit i členské země.

Návrh příslušné směrnice počítá s tím, že jednotlivé státy si samy určí, zda zachovají nastálo standardní či letní čas. Postup musí koordinovat, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu.

Evropská komise představila směrnici po celoevropském průzkumu. V tom se naprostá většina ze 4,6 miliónu občanů EU, kteří se zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas.

Německo by prý preferovalo letní čas. Česká vláda naopak koncem října podpořila zavedení zimního, tedy standardního středoevropského astronomického času.

Původně Komise navrhovala ukončit střídání již v letošním roce, nenašla ale podporu u členských zemí.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 po energetické krizi z mrazivého počátku onoho roku.

Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Politici se zmocnili Pandořiny skříňky času. Konec střídání času je proto v nedohlednu

(pel)