Macronovská Francie se rozhodla zakázat další pouliční protesty hnutí Žlutých vest. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Francouzské úřady zakázaly sobotní demonstraci hnutí žlutých vest na třídě Champs-Elysées a v jejím okolí v centru Paříže. Zóna zákazu demonstrací zahrnuje i prezidentský Elysejský palác a Národní shromáždění. Francie o víkendu očekává už 19. pravidelné protivládní protesty, které se konají vždy hlavně v sobotu.

Každý, kdo by zákaz protestů porušil, zaplatí pokutu ve výši 135 eur (3500 korun).

V minulosti protestní průvody vedly i k parlamentní budově a často se tam odehrávaly potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami.

Při posledních protestech minulou sobotu se dějištěm střetů stala i samotná třída Champs-Elysées, kde radikální odpůrci hospodářské a sociální politiky prezidenta Emmanuela Macrona drancovali obchody.

Příznivci hnutí žlutých vest protestují proti vládě a prezidentovi Macronovi každou sobotu už od 17. listopadu loňského roku.

Původně byly protesty namířeny proti plánovanému zdražení pohonných hmot v důsledku vyšších daní. Vláda nakonec zvýšení daní odložila na neurčito…

Cíle hnutí se tak postupně měnily. Nyní kritizují žluté vesty mnoho různých aspektů politiky Macronovy vlády.

Premiér Edouard Philippe oznámil, že zákazy demonstrací budou platit také na dalších místech ve Francii, například na náměstí Capitole v Toulouse či před Pey-Berland v Bordeaux.

Kromě toho budou úřední budovy a další místa v zemi během této soboty hlídat vojáci z protiteroristické operace Sentinelle.

Pořádkové síly by tak měly mít „volnější ruce, aby se mohly soustředit na pohyby, udržet a obnovit pořádek“, uvedl mluvčí vlády Benjamin Griveaux.

Kabinet tímto způsobem reaguje na násilnosti a rabování při demonstracích příznivců hnutí žlutých vest uplynulou sobotu v Paříži. Nejhorší situace byla na pařížském bulváru Champs-Élysées, kde demonstranti zapálili banku a rabovali obchody i restaurace.

Podle premiéra Édouarda Philippa měli výtržnosti na svědomí příslušníci „tvrdého jádra“, kterých se v Paříži sešlo asi 1500 z celkových 10 tisíc protestujících v hlavním městě.

Žluté vesty prezentovaly protesty konané minulou sobotu jako akci zásadního významu. Účast na manifestacích od prosince obecně klesá. Minulý pátek se navíc uzavřela celonárodní debata o směřování země, kterou vláda vyhlásila právě v reakci na protesty žlutých vest.

Minulý týden svou nespokojenost po celé Francii projevilo 28 600 lidí, tedy desetkrát méně než v prvním kole protivládních protestů v polovině listopadu. (sfr)