Jaderná elektrárna Temelín bude vyrábět teplo pro České Budějovice.

České Budějovice budou topit energií z jaderné elektrárny Temelín. ČEZ začal stavět horkovod mezi Temelínem a Budějovicemi. Bude dlouhý 26 kilometrů. Náklady dosáhnou 1,445 miliardy korun. První dodávky tepla pro Budějovice začnou v topné sezoně 2020/2021. 

Informoval o tom Michal Hrubý, generální ředitel firmy Tenza, která teplovod staví.

Teplo dodávané z jaderné elektrárny Temelín by mělo pokrýt 30 procent dodávek tepla pro České Budějovice. Ostatní dodávky zajistí městská teplárna z vlastních zdrojů.

Temelín městu ročně dodá 750 terajoulů tepla a to hlavně pro sídliště Vltava, Šumava, Máj a Pražské předměstí. Teplo by měl Temelín dodávat Budějovicím nejméně 20 let.

Město propojí s elektrárnou dvě potrubí o vnějším průměru 80 centimetrů. Obě budou uložena minimálně 1,3 metru pod zemí.

Provoz na silnici nenaruší, vyjma stometrového úseku jednoho jízdního pruhu před Hlubokou nad Vltavou ve směru od Týna nad Vltavou. Křížení horkovodu se silnicí se obejde bez zásahu do povrchu silnice.

Brněnská firma Tenza stavěla v minulosti tepelný napáječ z elektrárny Dětmarovice do Bohumína nebo z Prahy Libeň do Holešovic.

Díky teplu z Temelína nebude muset Teplárna České Budějovice spálit až 80 tisíc tun uhlí ročně. Plán propojit elektrárnu s krajským městem se poprvé objevil v polovině 80. let 20. století.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, když pokrývá pětinu domácí spotřeby. V loňském roce vyrobila temelínská elektrárna 15,66 TWh elektřiny. (sfr)