Studenti protestovali proti změnám klimatu akcí "Stávka za klima" (Praha, Malostranské náměstí, 15. 3. 2019)

Stovky studentů v Praze protestovaly „za klima“, tedy za záchranu planety a proti globálním klimatickým změnám. Inspirovala je mladá švédská aktivistka, která je za stávkování navržena na Nobelovu cenu. Několik set středoškolských studentů se namísto řádné výuky shromáždilo na Malostranském náměstí v rámci protestní akci, která má za cíl přimět politiky důsledněji chránit klima a snižovat emise.

Akce je součástí protestu, jehož se účastní mladí lidé z více než stovky zemí světa v rámci iniciativy Fridays for future. Tu rozběhla loni v září šestnáctiletá švédská školačka Greta Thunbergová.

Studenti přijali prohlášení, ve kterém zaznělo varování před nečinností politiků v otázce snižování emisí. Podle studentů je zásadní, aby politici přestali ignorovat prokazatelně existující problém změn klimatu a začali prosazovat aktivní opatření, která jej zmírní.

„Změn klimatu si můžeme všimnout všude kolem nás. Ať už je to sucho, povodně, hurikány a nebo čím dál častější výkyvy počasí. Podílejí se zásadně na společenských problémech jako jsou například válečné konflikty nebo tolik diskutovaná migrace,“ napsali studenti v prohlášení.

Během dvou týdnů ho podepsalo přes 2200 studentů.


Protibabišovský zpěvák Tomáš Klus k akci studentů uvedl:

„Fandím vám! 17 let; hmmm. Co jsem dělal když mi bylo sedmnáct..(?) Nenechte se odradit pochybovačnými klávesnicemi, že jde jen o to ulejt se ze školy. Věci, které přesahují jedince, s sebou nesou pluralitu názorů, až se z toho jednomu občas chce vybouchnout. Ale neuzavírejte se a nepřistupujte na rétoriku boje. Doma jsme tu všichni. Díky za vaše odhodlání, jsem s vámi.“


Studenti upozornili, že reakce politiků na vědecká varování neodpovídají závažnosti situace. Příkladem prý může být prolomení limitů těžby, emisní výjimky pro uhelné elektrárny nebo neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou.

Stát podle nich investuje z převážné většiny do fosilního průmyslu místo do čistých zdrojů energie.

Odkazují se na zprávu Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN z loňského podzimu, podle které do 12 let hrozí planetě ekologický kolaps. Vyzývají proto politiky, aby ihned provedli potřebné kroky ke snížení emisí.

Akci českých studentů podpořily ekologické organizace Hnutí Duha či Greenpeace i stovka vědců a akademiků.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

Thunbergová byla za své aktivity nominována na Nobelovu cenu za mír. Navrhli to tři norští poslanci ze Socialistické levicové strany.

V prosinci 2018 promluvila švédská školačka na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích, v lednu pak přednesla projev na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V obou případech kritizovala politiky za nedostatečnou reakci na klimatické změny a žádala je o rozhodnější kroky na ochranu životního prostředí. (sfr)