Češi by prý měli začít volit romské zástupce do vysoké politiky, tvrdí Američané.

Romové by měli být v Česku povinně v parlamentu. Podle nejnovější zprávy amerického ministerstva zahraničí jsou Romové v Česku utlačováni a jsou málo zastoupeni v politice. Američané také zkritizovali korupci v řadách policie nebo přeplněné věznice. 

Americký dokument upozornil na to, že romská menšina čítající v Česku asi 300 tisíc lidí, je minimálně zapojena do politického života.

„V parlamentu, mezi ministry nebo mezi soudci Nejvyššího soudu nejsou žádní Romové. Dva Romové neúspěšně kandidovali v senátních volbách. V místních zastupitelstvech bylo zvoleno 13 Romů,“ uvedla zpráva.

Dokument rovněž zmiňuje, že se Česko i nadále potýká s nenávistí vůči romské menšině. Podle pozorovatelů prý policie nepřistupuje k takovýmto případům dostatečně vážně. Text rovněž konstatoval několik případů, kdy terčem nenávisti byli Afričané a Asiaté.

Za další závažný problém považují USA korupci v bezpečnostních sborech. Nejčastěji jde o únik informací, neschválené přístupy do policejních databází, vydírání, pašování zakázaných věcí do věznic či úplatky za dopravní přestupky.

Věznice navíc trpí přeplněností. Američané zaznamenali šetření českého úřadu veřejného ochránce práv, který sice konstatoval zlepšení podmínek ve věznicích, zároveň ale kritizoval situaci pro vězněné osoby s fyzickými nebo mentálními omezeními.

Američané si všímají také svobody médií. Zmiňují kontroverzní vazby českého premiéra Andreje Babiše na média, která jsou v jeho svěřenském fondu, a také Zemanovy výpady na novináře.

Přestože americká administrativa veřejně kritizovala Česko za diskriminaci vůči romské menšině, samy Spojené státy mají s rasismem přetrvávající problém. Po celé zemi navíc často probíhají rasové protesty.

Naposledy čelil obviněním z rasismu republikánský kongresman Steve King. Americká média politika dlouhodobě označují  za mluvčího amerických rasistů v Kongresu. Otevřeně podporuje řadu evropských krajně pravicových politiků, brojí proti migraci, šíří konspirační teorie o vyhnání Evropanů z jejich kontinentu a zastává antisemitské postoje. V roce 2006 přirovnal přistěhovalce k dobytku.

(pel)