Britská premiérka Theresa Mayová se s předsedou EK Junckerem domluvila na závazném dodatku k brexitu. Ještě však musí přesvědčit poslance, aby konečně brexitovou dohodu přijali. To se jí však nejspíš nepodaří...(Ilustrační foto)

Britské premiérce Therese Mayové se podařilo přesvědčit Brusel a vyjednala právně závazné doplňky brexitové dohody. Velká Británie a EU se zavázaly, že se do konce roku 2020 pokusí najít náhradní řešení za spornou irskou pojistku. Vůdce opozice Jeremy Corbyn však jednání označil za neúspěch a smlouvu chce opět odmítnout.

Doplněk dohody zajišťuje, že Brusel i Londýn usilovně pracovat na „alternativních ujednáních“, jež mají zabránit, aby pojistka musela na konci přechodného období v prosinci 2020 vstoupit v platnost.

Brusel rovněž dle dodatku bude čelit arbitrážím, pokud by se pokoušel časově neomezeně pomocí této pojistky svázat Británii s Unií.

Spojené království navíc podle Mayové přijme jednostrannou deklaraci, podle níž nebude vázáno dohodnutou pojistkou, pokud by v budoucnu ztroskotala vyjednávání o podobě vztahů s EU.

Premiérka se snaží přesvědčit poslance, aby během hlasování brexitovou dohodu podpořili. Vůdce opozice Jeremy Corbyn však jednání označil za neúspěch a Dolní sněmovna chce smlouvu opět odmítnout.

Pojistka, která má zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem, vadí zejména části britských konzervativců. Ti mají obavy, že kvůli ní zůstane Británie součástí evropského celního prostoru.

V případě, že Dolní sněmovna dohodu nepodpoří a Británie požádá o odklad data odchodu, bude podle předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera muset opustit unii před volbami do Evropského parlamentu vypsanými na 23. až 26. květen.

(pel)