Jaroslav Faltýnek (ANO) podle policejních odposlechů neříká pravdu ohledně zakázky na provoz mýtného systému v Česku.

Policejní odposlechy v kauze zakázky na provoz mýtného systému usvědčují prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka ze lži. Tvrdí to deník Právo, podle kterého jsou Faltýnkova tvrzení, že chtěl upřednostnit zájmy státy, nepravdivá. List se odkazuje na dva odposlechy policie, které zachycují schůzky poslance ANO se šéfem Kapsche Karlem Feixem a s šéfem ÚOHS Petrem Rafajem z listopadu 2017. 

„Kvůli mýtu jsem se scházel se všemi zájemci, nepopírám to. Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát,“ hájil se ve sněmovně s tím, že to bylo z kompetence člena dopravní koaliční rady. Podle Práva však k ničemu takovému pravomoci neměl.

Deník se odkázal na dva odposlechy policie. Nahrávky pocházejí ze dvou schůzek z 10. listopadu 2017, když se Faltýnek v brněnských hotelech Holiday Inn a Voroněž sešel nejprve se šéfem Kapsche Karlem Feixem a poté rovněž s šéfem ÚOHS Petrem Rafajem.

„Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mimo jiné, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ citovalo Právo detektivy.

Rafaj se následně Faltýnka ptal, co má přesně udělat, aby „mohl k tomuto výsledku směřovat činnost úřadu“.

ÚOHS poté zrušil tendr, který Kapsch prohrál. Úřad odůvodnil tehdejší rozhodnutí údajnými chybami ministerstva dopravy.

Ze zjištění deníku Právo navíc vyplynulo, že dopravní rada vzniklá za předchozí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), kterou Faltýnek své schůzky vysvětluje, se vůbec neměla zabývat spory o novém dodavateli mýtného systému.

Premiér Andrej Babiš se k dění okolo svého pobočníka nechtěl vyjadřovat. Je podle něj nutné vyčkat na to, s čím přijde policie. Uvedl dále, že prozatím neměl čas ani příležitost s Faltýnkem hovořit.

(pel)