Policie je na stopě druhého muže hnutí ANO, Jaroslava Faltýnka.

Policie je v patách Babišova pobočníka, Jaroslava Faltýnka, který je číslem 2 v hierarchii hnutí ANO. Poslanec Faltýnek čelí podezření, že ovlivňoval zakázky na mýto ve prospěch firmy Kapsch. Jak vyplývá z příkazu k domovní prohlídce, policie zjistila, že se v brněnských hotelích scházel s šéfem firmy Kapsch i ředitelem antimonopolního úřadu, který tendr na mýto řešil.

Faltýnek je nejenom místopředsedou Babišova hnutí ANO, ale je i šéfem poslaneckého klubu a předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

Ze Faltýnkových schůzek podle policie vzešla dohoda, že úřad rozhodne ve prospěch Kapsche.

Policie už v této věci zabavila Faltýnkovi zabavila telefon a počítač, ale z ničeho ho zatím neobvinila.

Informace z příkazu k domovní prohlídce získal server Novinky.cz. Podle něj začala Národní centrála proti organizovanému zločinu sledovat Faltýnka v říjnu 2017.

Vedle Faltýnka tajně sledovala i jednání generálního ředitele společnosti Kapsch Karla Feixe i předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje.

Faltýnek se s oběma muži scházel. Detektivové zaznamenali dvě schůzky z listopadu 2017 v brněnských hotelích. Podle detektivů se nejprve při jednání s Feixem dohodl, že „zařídí u Rafaje ovlivnění rozhodování ÚOHS ve prospěch společnosti Kapsch“.

Poté se sešel Faltýnek s šéfem antimonopolního úřadu.

„Faltýnek Rafajovi řekl mj., že je třeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ píše se v příkazu k domovní prohlídce.

Policisté v dokumentu jmenují podezření z trestných činů přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Mě to překvapilo, ráno v šest hodin mě navštívila policie v našem pražském bytě, kde mě požádala o součinnost při vyšetřování, které se týká tendru na mýto,“ řekl v reakci Faltýnek.

„Požádali mě o veškeré materiály, které k tomu můžu mít, čili předal jsem jim svůj počítač, telefon, žádné jiné materiály jsem k tomu neměl,“ upřesnil.

„Policie postupovala naprosto korektně a profesionálně, byl jsem u advokáta, který se ptal, jaká je moje pozice, a bylo sděleno, že je to pozice spolupracujícího člověka, ani podezřelého, ani obviněného,“ podotkl dále.

Policejní razie

Policisté ve čtvrtek provedli rozsáhlé domovní prohlídky, sbírali důkazy a zabavovali telefony či počítače. Od rána prohledávali nejen sídlo Kapsche, ale i byt jeho šéfa či brněnské kanceláře ÚOHS. Ráno také přišli k Faltýnkovi domů, do bytu v Praze-Podolí.

Odpoledne pak zasahovali v jeho domě v Prostějově, vzali si jeho počítač a telefon.

Nikoho zatím neobvinili, ovšem v policejním dokumentu státní zástupce žádající o povolení k prohlídce naznačil, že to v případě Faltýnka nemusí být konečné. Mohlo by to znamenat žádost Sněmovně o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Vyplývá to z argumentace žalobce, proč je potřeba neodkladně udělat u Faltýnka domovní prohlídku, i když ho chrání poslanecká imunita.Podle znění příkazu k domovní prohlídce však není vyloučeno trestní stíhání podezřelých.

„Tento úkon vzhledem k nebezpečí zmaření, zničení či ztráty důkazu nesnese z hlediska účelu trestního řízení odkladu na dobu, než bude zahájeno trestní stíhání,“ je uvedeno v textu příkazu.

Antimonopolní úřad předběžným opatřením z listopadu 2017 zakázal resortu dopravy uzavřít smlouvu s vítězem tendru – konsorciem CzechToll / SkyToll, a to až do pravomocného rozhodnutí úřadu.

Loni 9. května pak zrušil výběr vítěze tendru na vybudování a provoz systému na výběr elektronického mýta od roku 2020, a to kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy.

Přesto loni v září podepsal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s konsorciem firem CzechToll / SkyToll smlouvu.

Faltýnek přiznal schůzky s Kapsch

Faltýnek se v souvislosti s podezřením z ovlivňování tendru na nového dodavatele mýtného systému ve prospěch společnosti Kapsch hájí, že byl členem rady, která se otázkou zabývala, a se zástupci firmy se tak musel potkávat.

V tiskovém prohlášení připustil, že jednal se zástupci Kapsche i antimonopolního úřadu.

„V minulém volebním období jsem byl společně s pány Birkem, Švagrem, Kasalem, Čermákem, Volným a Ferancem v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného na českých dálnicích a silnicích I. třídy. Řešili jsme rozsah zpoplatnění, ale i další otázky týkající se právě mýta. Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,” uvedl v prohlášení Faltýnek. (sfr)