Elektrická tma zasáhla Venezuelu. "V této válce zvítězíme. Nikdo a nic nemůže porazit lid Bolívara a Cháveze," reagoval Maduro.

Madurova ultrasocialistická Venezuela zkolabovala kvůli celostátnímu výpadku dodávek elektřiny. V Caracasu přestalo jezdit metro, zavřely se obchody, nefungovaly telefonní linky ani internet. Výpadek elektřiny postihl i mezinárodní letiště nedaleko metropole. Prezident Nicolás Maduro obvinil z přerušení dodávek elektřiny USA.

Americký ministr zahraničí Mike Pence v reakci uvedl, že do tmy uvrhla Venezuelu neschopnost Madurovy vlády.

Výpadek elektrického proudu zasáhl všech 23 venezuelských států i hlavní město Caracas. V metropoli se v odpoledních hodinách zastavilo metro a přestaly fungovat semafory.

Totální výpadek elektřiny trval minimálně 8 hodin. Město zůstalo paralyzováno. Obchody musely zavřít a lidé se z práce domů dostali jen pěšky.

Socialistický prezident Maduro označil výpadek elektřiny za sabotáž a „elektrickou válku vedenou americkým imperialismem“.

„V této válce zvítězíme. Nikdo a nic nemůže porazit lid Bolívara a Cháveze,“ uvedl Maduro na twitteru s odkazem na národního hrdinu Simóna Bolívara a exprezidenta Huga Cháveze.

Pence v reakci na Madurovo obvinění uvedl, že výpadky energie, devastace země a hlad místního lidu jsou důsledkem neschopnosti Madurovy vlády.

„Bez jídla, bez léků a nyní i bez světla. Další krok ale bude bez Madura,“ dodal Pence.

USA v posledních týdnech podporují venezuelskou opozici a jejího lídra Juana Guaidóa, který se v lednu prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový Madurův mandát vzešlý z loňských nesvobodných voleb.

Za neschopnost „uzurpátora moci“ označil výpadky energie ve čtvrtek i Guaidó, jehož od ledna uznalo za dočasného prezidenta šest desítek zemí.

Výpadky elektrické energie jsou ve Venezuele běžné už minimálně rok. Podle opozice i ekonomů může za výpadky energie i za ekonomickou krizi v zemi hospodářská politika socialistické vlády, která mimo jiné neinvestovala do energetické infrastruktury.

Madurův vládní režim obvinění odmítá s tím, že jde o sabotáž a snahu opozice a USA vládu svrhnout. (sfr)