Andrej Babiš (na fotografii v popředí druhý zprava) zůstává i nadále nejpopulárnějším politikem v ČR.

Babiš je nejpopulárnějším politikem v Česku a to i v novém průzkumu z přelomu ledna a února letošního roku. Premiéra a lídr hnutí ANO kladně hodnotí 48 procent lidí. Na druhém místě skončil předseda Pirátů Ivan Bartoš s podporou 41 procent. Třetí je ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), kterou pozitivně vnímá 36 procent respondentů.

Vyplynulo to z šetření společnosti STEM, který prováděla na konci ledna a začátku února.

Na čtvrtém místě je dle uvedeného výzkumu předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (34 procent).

Na páté místo se prosadila nová místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s podporou 32 procent.

Stejnou podporu má i předseda SPD Tomio Okamura, pro něhož jde však o nejhorší výsledek od října 2015.

Předsedu ODS Petra Fialu pozitivně vnímá 28 procent lidí, zatímco šéfa komunistů Vojtěcha Filipa 27 procent lidí.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je kladně hodnocen 26 procenty dotázaných, stejně jako končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek a lídr hnutí STAN Petr Gazdík.

„Ze srovnání výsledků aktuálního výzkumu s průzkumem z října 2018 je u politiků na předních místech pomyslného žebříčku zřejmé celkem stabilní hodnocení Andreje Babiše a Ivana Bartoše, dále zlepšení hodnocení Aleny Schillerové, Jana Hamáčka a Jany Maláčové,” konstatovala agentura.

Nejvyšší podíl nepříznivých hodnocení (65 procent) měli Bělobrádek a Okamura následování Filipem s 63 procenty negativních hodnocení.

Průzkum proběhl od 25. ledna do 6. února a zapojilo se do něj 1084 respondentů. (sfr)