Maďarský premiér Viktor Orbán označil své odpůrce v EU za "užitečné idioty". (Ilustrační foto)

Maďarský premiér Viktor Orbán považuje za „užitečné idioty” své odpůrce z řad evropských křesťanských demokratů. Ti by rádi vyloučili jeho stranu Fidesz z Evropské lidové strany (ELS) kvůli kampani, která spojuje předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic. Zároveň maďarský premiér upozornil, že téma migrace by neměla řešit Evropská komise. 

„Ne každý tomu rozumí, ale v politické odborné literatuře se jim podle Lenina říká ‚užiteční idioti‘. Zatímco si myslí, že vedou duchovní boj, slouží mocenským zájmům jiných,” uvedl Orbán.

Podle něj jde o akci levice, která se snaží křesťanské demokraty před květnovými volbami do europarlamentu oslabit.

Evropská komise předložila rozbor jednotlivých bodů kampaně strany, které označila za „výmysly”.

Juncker, který letos v čele Evropské komise končí, nato vyzval, aby strana Fidesz opustila ELS. Podporu mu vyjádřili například vrcholní představitelé konzervativních stran z Lucemburska či Švédska.

Podle maďarské vlády skončí současná plakátová kampaň s Junckerem 15. března. Orbán však už oznámil, že ho nahradí místopředseda a zároveň kandidát socialistů na předsedu EK Frans Timmermans.

Maďarský premiér se dále domnívá, že téma migrace, které rozdělilo EU, musí dostat na starost nové evropské grémium složené z ministrů vnitra jednotlivých členských zemí schengenského prostoru.

„Otázky, které se týkají migrace, se musí Evropské komisi vzít z rukou. Všechno, co jsme zažili od roku 2015, přijde v silnější podobě znovu,” varoval.

Zároveň pochválil kancléřku Angelu Merkelovou a její plánovaný odchod z politiky označil za velkou ztrátu.

„Samozřejmě jsme nebyli ve všech otázkách stejného názoru, především v tématu migrace. Ale kancléřka se rozhodujícím způsobem přičinila o to, aby udržela Evropu pohromadě,“ řekl.

(pel)