Facebook chystá vlastní digitální měnu pro nejširší veřejnost. (Ilustrační foto: redakční koláž). 

Facebook tajně pracuje na vlastní kryptoměně, která přes aplikaci WhatsApp umožní posílat si snadno peníze mezi přáteli. Informaci přinesl deník The New York Times. Pro práci na této měně už nabírá desítky pracovníků. Nová digitální měna Facebooku má být údajně navázána na několik klasických měn současně.

O projektu, na kterém pracuje tým asi padesáti inženýrů, se zatím mnoho neví, protože se ho Facebook zatím snaží držet přísně pod pokličkou.

Na svém náborovém webu však už Facebook nabízí pracovní pozice týkající se blockchainu. Facebook už má i vlastní divizi zvanou Exploring Blockchain, kterou vede bývalý člen představenstva kryptoměnové směnárny Coinbase a bývalý šéf PayPalu David Marcus.

Podle deníku The New York Times by nová digitální měna Facebooku měla mít svoji hodnotu pevně navázanou na běžnou měnu, respektive více měn současně. Provázání na běžné měny používají i některé kryptoměnové směnárny pro snadnější obchodování.

Pokud by se Facebooku povedlo propojit jeho kryptoměnu s aplikací WhatsApp, Messenger a Instagram, měla by tato digitální měna najednou více než 2,7 miliardy potenciálních uživatelů.

Facebook však není jediný, kdo se o integraci kryptoměn do prostředí sociálních sítí snaží. Už loni na podobný projekt vybrala 1,7 miliardy dolarů ruská komunikační síť Telegram. (sfr)