Babišovo ANO by podle projekce vyhrálo volby do Evropského parlamentu. získalo by 8 europoslanců z celkových 705 (případně ze 751, pokud by Velká Británie včas nevystoupila z EU (Ilustrační foto: redakční koláž).

Volby do Evropského parlamentu by v Česku vyhrálo Babišovo hnutí ANO se ziskem 8 europoslanců. Druhým Pirátům by připadla 4 křesla, třetí ODS by získala 3 europoslance. Vyplynulo to z předvolební projekce výsledků, kterou zveřejnil Evropský parlament. 

Vítězem květnových „evropských voleb“ v Česku by se dle projekce stalo hnutí ANO, které by mohlo zdvojnásobit svůj současný počet mandátů v europarlamentu na osm.

Se svými 8 europoslanci by však Babišovo ANO samo o sobě bylo v Evropském parlamentu v nevýznamné menšině, jelikož Evropský parlament má v současnosti celkem 751 křesel.

Pokud by ještě před volbami do EP vystoupila z EU Velká Británie, bude mít europarlament po volbách celkem 705 europoslanců.

Piráti před ODS

Druzí Piráti by v projekci získali čtyři křesla, třetí ODS by měla 3 europoslance.

Po dvou křeslech by získaly ČSSD a KSČM.

Lidovci stejně jako Okamurova SPD by získali 1 europoslanecké křeslo.

Nejsilnější parlamentní skupinou by dle projekce zůstala Evropská lidová strana (EPP), jejíž odhadovaný zisk však dále klesá.

Odhad nepočítá se společnou kandidátkou proevropských stran TOP 09 a STAN podporovanou Zelenými, které by v součtu podle průzkumu dosáhly na téměř devět procent hlasů a rovněž by se probojovala do Evropského parlamentu.

EPP přisuzuje projekce zisk 181 křesel, což je o dvě křesla méně než podle prvních odhadů z poloviny února. V současnosti mají evropští lidovci v EP 217 poslanců.

Druzí socialisté a třetí liberálové získají podle projekce 135 a 75 mandátů, stejně jako v minulých odhadech.

Proevropské frakce tak ztratí v EP většinu, což je v souladu s dlouhodobými předpoklady o posílení stran snažících se oslabit evropskou integraci. Z těch si podle posledních odhadů nejvíce polepší Evropa národů a svobody (ENF), která by díky posílení svých italských a francouzských členů mohla místo dosavadních 37 mandátů mít až 59.

V novém europarlamentu bude v důsledku britského odchodu z EU méně křesel. Rozdělovat se bude 705 míst oproti stávajícím 751.

Část ze 73 mandátů patřících nyní Britům se rozdělí mezi země, které byly vzhledem k počtu voličů proti jiným státům znevýhodněny.

Česko bude mít v EP stejně jako dosud celkem 21 křesel.

Eurovolby se budou v Česku letos konat 24. a 25. května. V posledním hlasování v květnu 2014 získalo ANO čtyři mandáty stejně jako TOP 09 společně se STAN a také ČSSD. Zvoleni tehdy byli také tři zástupci KDU-ČSL, tři komunisté a dva zástupci ODS; jeden mandát připadl Svobodným. (sfr)