Zelenina v Česku podražila za rok o 82,5 procenta.

Zelenina v Česku za rok zdražila o 82,5 procenta. Ceny brambor poskočily nahoru o 49,5 procenta. Naopak ovoce zlevnilo o 54,3 procenta a cena vajec klesla o 29,4 procenta. Ceny průmyslových výrobců v Česku v lednu meziročně stouply o 2,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Zvýšily se i ceny v ostatních odvětvích, a to u zemědělských výrobců o 4,4 procenta, stavebních prací o rovná čtyři procenta a tržních služeb pro podniky o 2,7 procenta.

Téměř ve všech oblastech navíc meziroční růst cen oproti loňskému prosinci zrychlil. Výjimkou byly jen stavební práce, u kterých bylo zdražení v lednu stejné jako v prosinci.

Oproti loňskému prosinci zrychlil růst cen v průmyslu a službách o půl procentního bodu. Zvyšování cen zemědělských výrobců zrychlilo v lednu z prosincových 3,4 procenta o jeden procentní bod.

V průmyslu zdražovaly v lednu hlavně elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch, jejichž cena stoupla o 7,2 procenta. Cena samotné elektřiny a jejího rozvodu vzrostla o 9,3 procenta, což bylo podle statistiků nejvyšší zdražení od roku 2009. Zlevnily jen koks, rafinované ropné produkty a chemické látky o 0,3 procenta a elektrická zařízení o 0,2 procenta.

V zemědělství stouply meziročně ceny v rostlinné výrobě o 12,6 procenta, zatímco v živočišné výrobě o 4,4 procenta klesly. Zelenina zdražila dokonce o 82,5 procenta a brambory o 49,5 procenta, kdežto třeba ovoce zlevnilo o 54,3 procenta a cena vajec klesla o 29,4 procenta.

Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v lednu stouply o 4,9 procenta. Z tržních služeb pro podniky zdražily hlavně služby v zaměstnávání, a to o 13,8 procenta. Klesly naopak o 1,7 procenta ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě.

V meziměsíčním srovnání se zvýšily ceny průmyslových výrobců o 1,0 procenta, ceny zemědělských výrobců o 1,4 procenta a ceny stavebních prací o 0,3 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky naopak klesly o 0,6 procenta. (sfr)