Zákazníci automobilky Volkswagen zatím odškodnění za koupi automobilů, u nichž koncern manipuloval s měřením emisí, nedostanou. (Ilustrační foto)

Zákazníci automobilky Volkswagen zatím odškodnění za koupi vozidla na naftový pohon se softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi, nedostanou. Německý soud v dolnosaském městě Braunschweig rozhodl ve prospěch automobilky. Nyní případ zamíří k nejvyššímu soudu. 

Dosud bylo podle VW vyneseno 22 verdiktů. Automobilka nebo její přidružené obchodní firmy všechny vyhrály.

Navrhovatel v posledním případu, kterého podporuje spotřebitelská skupina myRight, se chce odvolat k německému Spolkovému soudu (BGH). Skupina zastupuje asi 35 000 majitelů aut VW.

Společnost MyRight v hromadné žalobě požaduje náhradu odškodnění celkem asi 800 milionů eur (20,57 miliardy Kč). Skupina tvrdí, že chce tento případ v Braunschweigu využít k vyjasnění všech právních aspektů týkajících se odškodnění spojeného s emisním skandálem.

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba jedenácti milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

(pel)