Penzisté se v Japonsku stávají čím dál častějšími pachateli trestných činů. Chtějí si v žaláři ušetřit na další život.

Japonsko zasáhl vlna zločinnosti důchodců. Důvodem je fakt, že pobírají starobní penzi i po dobu výkonu trestu v žaláři. Zločinnost starších osob v „Zemi vycházejícího slunce“ tak rychle roste.  Zatímco v roce 1990 se lidé starší 65 let dopustili jen asi 2 procent zločinů, nyní už japonští důchodci spáchali bezmála 20 % všech zločinů v zemi.

Setrvalý růst zločinnosti důchodců udělal z lidí starších 65 let věkovou skupinu nejvíce náchylnou ke zločinu, která překonala i věkovou skupinu mladistvých do 20 let.

Tento neobvyklý vliv je částečně způsoben věkovou skladbou japonské společnosti. Medián věku v Japonsku je 47,3 let což znamená, že jedna polovina ze 127 milionů Japonců je starší než 47,3 let.

Avšak hlavní důvod vysoké zločinnosti důchodců je ekonomický.

Jak uvedly The Japan Times, mnozí starší Japonci bojují s chudobou a nedostatečným příjmem. Pobyt ve vězení jim umožní strávit pár let zdarma, kdy stát platí za jejich pobyt i stravu.

Vyplácení důchodu není přitom nástupem trestu zastaveno, a tak důchodce-zločinec se po pár letech strávených v žaláři na státní náklady vrací do běžného života s naspořenou sumou, která mu na nějakou dobu vydrží.

A když peníze dojdou, nechá se znovu zavřít.

Nejsou děti

Hranice odchodu do důchodu je v Japonsku 62 let a má vzrůst postupně na 65 let v roce 2025. Státní důchod v Japonsku činí dosahuje pouze 16 % průměrného příjmu a je velmi těžké z něj žít a hradit výdaje za léky, potraviny, energie atd.

(Pro zajímavost, v Česku to je v průměru cca 40 %).

Většina, až 85 % Japonců si spoří na důchod ještě u svých zaměstnavatelů a teoreticky by tak odchod do důchodu pro ně neměl být drastickým snížením příjmu na jednu šestinu. V tradiční japonské společnosti se navíc měli o stárnoucí rodiče postarat jejich mladí příbuzní.

Jenže v Japonsku už mnoho let činí průměrná porodnost 1,4 dítěte na jednu ženu a poměrně velká část důchodců žádné mladé příbuzné nemá.

Tím vzniká další silná motivace k nástupu do vězení. Pro mnohé důchodce, kteří se ocitnou ve vysokém věku v praktické izolaci, je vězením jediným zaručeným způsobem, jak se opět dostat mezi lidi.

Dokonalý zákoník

Japonský trestní zákoník, který velmi přísně trestá i malé krádeže, vychází snaze důchodců dostat se do vězení dokonale vstříc.

BBC ve své reportáži z Japonska uvedla rozhovor s typickým představitelem japonského zločinného důchodce. Pan Takata (69 let) po pár letech v penzi utratil všechny peníze a nebyl už dále schopen vyjít se svým důchodem. Rozhodl se proto pro nástup do vězení, kde by si chvíli „užil“  pobyt zdarma.

Jeho první zločin byl velmi jednoduchý. Sebral na ulici náhodně kolo a dojel na něm rovnou na policejní stanici, kde se přiznal k jeho krádeži. Plán zafungoval a přísný japonský soudní systém jeho krádež kola ocenil jednoročním pobytem za mřížemi.

Po chvíli na svobodě, kde rychle utratil naspořený roční důchod, se rozhodl do vězení vrátit na delší dobu. Proto bylo třeba se dopustit většího zločinu. Ve veřejném parku vytáhl v přítomnosti několika žen nůž. Nechtěl nikomu ublížit, pouze doufal, že se někdo lekne a zavolá policii.

Plán opět zafungoval a jako recidivista už vyfasoval za katrem pár let.

Těžký zločin

Samozřejmě s přibývajícím věkem je stále těžší dopouštět se zločinů. Klasické krádeže v obchodech jsou poslední možností otevřenou pro všechny.

A tak není v současném Japonsku výjimkou vidět osmdesátileté staříky na kolečkovém křesle, jak se ochotně přiznávají ochrance v supermarketu, co všechno si strčili do kapsy a žádají okamžité přivolání policie. (mar)