Dálnice v Česku budou nově udržovat státní silničáři. (Foto: ŘSD)

Dálnice v Česku budou udržovat a opravovat státní silničáři. Stát už tak nebude uzavírat kontrakty se soukromými firmami. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje výstavbu 20 středisek údržby. Kromě zimní údržby se státní silničáři zaměří na havarijní opravy děr a svodidel nebo sečení travních porostů. 

Informaci uveřejnil server iDnes.cz.

„ŘSD plánuje zajišťovat veškerou údržbu dálnic vlastními silami,“ uvedl mluvčí státního správce dálnic Jan Studecký pro iDnes.cz.

Střediska údržby budou mít na starosti bývalé rychlostní komunikace, které se staly dálnicemi v roce 2016, ale také nově postavené úseky.

Do roku 2013 měly zimní pluhování a správku výtluků tehdejších rychlostních komunikací na starosti silniční správy jednotlivých krajů. Poté se objevil nápad práce vysoutěžit.

V pilotním programu zvítězila v roce 2013 společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Ta má práci do roku 2022, kdy ŘSD dokončí výstavbu vlastních středisek údržby v Mníšku pod Brdy pro dálnici D4 a u obce Fialka pro karlovarskou dálnici D6.

ŘSD tak na všech úsecích převezme zakázky přesahující sto milionů korun ročně.

A podobně si ŘSD stáhne od soukromníků a krajských silničních správ údržbu i na liberecké D10 nebo chomutovské D7.

Pouze úsek dálnice D4 mezi Příbramí a Miroticemi dostane dočasnou výjimku. Stavět jej totiž bude soukromý investor místo státu, a ten se o něj bude i následujících 25 let starat. Poté by měl převést celý úsek do rukou státu.

V současné době stojí údržba 1 kilometru dálnic ve správě ŘSD 250 tisíc korun za rok. Jedná se však o statistický údaj za celou síť. Vliv má i to, jak je tuhá zima.

(pel)