EU chystá prověřování zahraničních investic.

Evropská unie (EU) se chystá vytvořit společný mechanismus pro prověřování zahraničních investic. Nařízení, které by mělo zjistit, zda přímé investice ze třetích zemí neohrožují strategické zájmy EU, schválili poslanci Evropského parlamentu. Zasáhne to třeba investice z Číny nebo Ruska. 

Mechanismus by měl chránit především klíčová odvětví, jako je energetika, vodní hospodářství, doprava či komunikace, ale také určité technologie, například polovodiče, umělou inteligenci a robotiku.

Zástupci europarlamentu při vyjednávání o konečné podobě mechanismu doplnili například i oblast médií, zdravotnictví, nanotechnologií či potravinářství.

Evropská komise bude moci požádat o informace a sdělit názor konkrétnímu členskému státu, ve kterém je zahraniční investice plánována. Konečné rozhodnutí, zda investici povolit, bude ale na dotyčné zemi.

V současnosti má podle Evropského parlamentu mechanismus na screening přímých zahraničních investic jen 14 zemí Evropské unie. Česko mezi nimi na rozdíl například od Maďarska či Polska není.

Členské státy by měly vznik mechanismu schválit na počátku března 2019. Platit by měl začít rok a půl po zveřejnění ve věstníku.

(pel)