Zeman se s americkým prezidentem Trumpem (na fotografii ještě s manželkou Melanií) setkal na recepci po jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku v září 2017.

Prezident Miloš Zeman se zřejmě vysněného přijetí Donaldem Trumpem v Bílém domě nedočká. Důvodem je podle Zemana to, že jsou s Trumpem oba považováni za agenty Ruské federace. 

Zeman s odvoláním na velvyslance USA v ČR Stephena Kinga uvedl, že schůzka s Trumpem je nepravděpodobná. Zdůvodnil to tím, že je stejně jako Trump označován za ruského agenta a že některé jeho postoje nejsou v souladu se současnou americkou politikou.

Zeman to prohlásil v pořadu Prezidentský Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1.

„Americký velvyslanec King nedávno na setkání se studenty právnické fakulty prohlásil, že tato schůzka je nepravděpodobná z toho důvodu, že Trump je obviňován z toho, že je ruský agent. A já jsem také obviňován z toho, že jsem ruský agent. No, a kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ uvedl Zeman.

Poukázal současně na fakt, že ho Trump po svém zvolení do funkce telefonicky pozval do Bílého domu. Poté však podle Zemana „nastalo mlčení“.

Připomněl současně také některé své další politické kroky, které mohly sehrát negativní roli. Zeman byl jednak proti vydání ruského občana Jevgenije Nikulina do USA a to kvůli obvinění z hackerských útoků na servery různých amerických sociálních sítí.

Zeman také zmínil, že podporuje čínskou společnost Huawei v boji s počítačovými firmami, zatímco „Američané v tom konkurenčním boji stojí na opačné straně“.

„Nejsem ten, kdo by se jakékoli schůzky domáhal. Když mě někdo pozve, rád přijmu, ale když nepozve, tak se kvůli tomu rozhodně nezblázním,“ dodal Zeman.

Hrad oznámil pozvání od Trumpa k návštěvě Bílého domu v prosinci 2016. Termín schůzky ale nikdy nebyl stanoven.

Zeman v červnu 2017 uvedl, že od Trumpa dostal omluvný dopis za odsouvání schůzky. O tři měsíce později se pouze vyfotografoval s Trumpem při příchodu na recepci, kterou americký prezident pořádal pro účastníky zasedání Valného shromáždění OSN. (sfr)