NASA chce během 10 let osídlit Měsíc Američany. Ruští kosmonauti se mají poprvé projít po Měsíci v roce 2031. (ilustrační foto)

Američtí astronauti během deseti let znovu přistanou na Měsíci. USA chtějí osídlit Měsíc a využít jej současně jako základnu pro lety s lidskou posádkou na Mars. Oznámil to šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Využít chce NASA spolupráci se soukromými vesmírnými firmami. 

„Když říkáme, že se chceme vrátit na Měsíc, tak to může pro některé znamenat, že budeme dělat totéž, co před padesáti lety. Chci ale říci jasně, že to není naše vize,“ napsal šéf NASA.

„Poletíme na Měsíc s inovativními technologiemi a systémy, abychom mohli prozkoumat více míst na povrchu, než jsme kdy považovali za možné. Když tentokrát poletíme na Měsíc, tak tam zůstaneme,“ vysvětlil.

Spolupráce se soukromníky 

Bridenstine informoval, že NASA spolupracuje se soukromými firmami na vývoji technologií, které budou pro delší pobyty na Měsíci potřeba. V dohledu už jsou první komerční nákladní lety, které by měly do konce roku 2020 na Měsíc dopravit nejrůznější přístroje.

Dalším krokem má být vznik vesmírné stanice obíhající okolo Měsíce v rámci programu Deep Space Gateway (Brána do hlubokého vesmíru) a vývoj opakovaně použitelných přistávacích modulů. Cestu ze Země by měly obstarat vznikající rakety SLS a lodě Orion.

Dalekosáhlé plány letů na Měsíc zveřejnilo i Rusko. S lidskou posádkou chce na Měsíci přistát v roce 2031. Už rok poté má další let dopravit kosmonauty i lunární vozítko, které bude posádka testovat. V roce 2033 pak mají kosmonauti ve vozítku absolvovat i delší průzkumné cesty a v roce 2034 mají začít se stavbou základny na Měsíci.

Americký Měsíc a Mars

Nařízení o přípravě nové americké pilotované mise na Měsíc a později i na Mars podepsal koncem roku 2017 prezident USA Donald Trump. Záměry na dobývání kosmu potvrdil nově viceprezident Mike Pence.

„Vrátíme se na Měsíc, a až tam budeme, tak Spojené státy poletí i na Mars,“ prohlásil během pietního shromáždění na Arlingtonském hřbitově, jímž si USA každoročně připomínají astronauty, kteří přišli o život. (sfr)

Číňané dobyli Měsíc. Se sondou Čchang-e 4 přistáli jako první na odvrácené straně Luny

Židovský stát do vesmíru: V roce 2019 přistane Izrael na Měsíci