Čínská sonda Čchang-e 4 jako první v historii přistála na odvrácené straně Měsíce.

Čína dobyla odvrácenou stranu Měsíce. Čínská sonda Čchang-e 4 jako první v historii přistála na odvrácené straně Měsíce. Do budoucna chce Peking zkoumat Měsíc a vybudovat zde vlastní vesmírnou stanici.

Čínská televize oznámila, že sonda Čchang-e 4 se dotkla povrchu Měsíce v 10:26 tamního času (3:26 SEČ).

Od Země odvrácená strana Měsíce je prozatím neprobádaná. Na rozdíl od přivrácené strany je odvrácená strana hornatá, zvlněná a posetá krátery. Žádná sonda ani průzkumný modul tam dosud nepřistály.

Sonda Čchang-e 4, pojmenovaná podle bohyně Měsíce z čínské mytologie, odstartovala z kosmodromu Si-čchang 7. prosince.

Zařízení bude zkoumat strukturu a minerální složení terénu. Na palubě sondy jsou podle dřívějších zpráv i semínka rostlin. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

Tento experiment sestává z hliníkového válce, který obsahuje vodu, výživné látky a vzduch. Výzkumníci budou na dálku sledovat, zda v tomto prostředí na Měsíci vzejdou semínka.

„Budeme udržovat teplotu v rozmezí 1 až 30 stupňů Celsia a máme pod dohledem i vlhkost. Pomocí trubice zavádíme do válce přirozené sluneční světlo,“ uvedli autoři experimentu.

V roce 2013 se Čchang-e 3 stala první sondou, která od roku 1976 (sovětská Luna 24) přistála na Měsíci.

Čína plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici a dál bádat na Měsíci. Po přistání na jeho odvrácené straně bude možná už příští rok zahájena mise, jejímž cílem bude dopravit na Zemi měsíční horniny.

Čína je velmi aktivní i v dalších oblastech vesmírného programu. V roce 2018 Čínská vesmírná agentura vyslala na oběžnou dráhu 38 raket. Poprvé tak překonala Spojené státy, které minulý rok vyslaly na orbitu 30 raket.

Čína plánuje přistání svého člověka na Měsíci v roce 2030. (sfr)