Rusko vyvine novou verzi raketových střel Kalibr

Rusko do dvou let vyvine novou pozemní střelu s plochou dráhou letu Kalibr. Spolu s ní nařídil ruský ministr obrany Sergej Šojgu vyvinout i pozemní systém delšího dosahu využívající hyperzvukové střely. Rusko tak reaguje tak na odstoupení Spojených států od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura si myslí, že na vypovězení smlouvy má podíl i EU. 

„Během let 2019 až 2020 je pro nás nutností vyvinout pozemní verzi námořního systému Kalibr se střelou s plochou dráhou letu, která bude mít delší dolet než ty, které se tak dobře osvědčily v Sýrii,“ řekl Šojgu.

Dodal, že ve stejné době je potřeba vyvinout i pozemní systém využívající hyperzvukových střel, které se pohybují minimálně pětkrát rychleji, než se šíří ve vzduchu zvuk.

Spojené státy podle ministra už aktivně pracují na vytvoření pozemních raket s doletem přes 500 kilometrů, které překročí rámec omezený smlouvou INF. Putin chce proto odpovědět stejně.

Nové střely a rakety středního doletu vzniknou bez vyšších výdajů rozpočtu. Ministr pověřil svého náměstka Alexeje Krivoručkova zajistit finance na vývoj pozemních střel a raket v rámci přerozdělení prostředků v rámci stávajícího obranného rozpočtu.

USA vypověděly Rusku smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) minulý týden. Nato ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že od smlouvy odstoupí i Rusko a nařídil ministerstvu obrany podniknout reciproční opatření.

SPD: EU přilévá olej do ohně

Okamurovo hnutí SPD se domnívá, že následovat bude tlak na rozmísťování raket v zemích východní Evropy.

„V takovém případě se však jedná o krok k válce s Ruskem, kde nasměrování odvetného úderu Ruska bude mířeno na státy východní Evropy. Hnutí SPD tento krok jednoznačně odmítá a podporuje veškerá jednání vedoucí ke snížení napětí mezi oběma velmocemi nejlépe prostřednictvím nové smlouvy,“ uvedlo hnutí v prohlášení.

Zdůraznilo rovněž, že na oboustranném vypovězení smlouvy má svůj podíl i Evropská unie.

„Pomyslným přiléváním oleje do ohně ze strany Evropské unie je totiž i podpora politiky ukrajinského prezidenta Petra Porošenka včetně účasti našich vojáků v rámci předsunutých sil NATO do oblasti pobaltských států,“ napsalo.

Američani odstoupili od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu s Ruskem

Ruské rakety v Evropě jsou problém, tvrdí USA. Okamurovci varovali před válkou

(pel)