Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí v únoru 2. výzvu na čerpání dotací pro pokrytí rychlým internetem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zadotuje dostupnost rychlého internetu. Pro pokrytí tzv. bílých míst – jde asi o 90 tisíc domácností – poskytne nejméně 1 miliardu korun. Dotace bude možné čerpat od 8. května, kdy začne příjem žádostí. O první výzvu byl mezi firmami velmi malý zájem.

„Věřím, že výzva bude úspěšná a pokryjeme těch zhruba deset procent území ČR, které dnes pokryto není,“ uvedla ministryně.

Peníze budou sloužit k pokrytí domácností, které nyní nemají přístup k rychlému internetu. Výzva se týká budování moderní telekomunikační sítě s minimální rychlostí připojení 100 Mb/s.

Dotace z operačního programu „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost EU“ musí být vyčerpány do konce roku 2023. Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun.

První výzva byla vypsána na jaře roku 2017. O dotaci z celkového balíku přes 11 miliard Kč tehdy požádaly tři firmy v řádu desítek milionů Kč.

Nezájem internetové firmy dopředu avizovaly kvůli nejasným podmínkám a nejistotě, zda dotace kvůli možným rozporům s pravidly EU nakonec dostanou.

Druhá výzva bude vyhlášena 7. února 2019 a bude mít upravená pravidla. V rámci projektu bude možné také pořídit aktivní prvky sítí a zvolit si velikost území pro realizaci projektu.

(pel)