Schillerová žádá propouštění státních úředníků, ministerstva potřebují úředníky přijímat.

Vláda bude přijímat nové úředníky kvůli administrativnímu zabezpečení přesunu dělníků z Ukrajiny. Přijmout nových 133 lidí chce stát v situaci, kdy ministryně financí Schillerová žádá propustit desetinu úředníků kvůli zhoršujícím se výhledům ekonomiky a státního rozpočtu na příští rok. 

Ministerstva vnitra, zahraničí a práce chtějí vytvořit celkem 133 nových úřednických či inspektorských míst.kvůli zamýšlenému zdvojnásobení počtu přijímaných pracovníků z Ukrajiny. Vyplynulo to z návrhu ministerstva zahraničí na navýšení kvót pro přijímání ukrajinských pracovníků.

Ještě v pátek přitom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po prvním jednání koalice o rozpočtu na příští rok uvedla, že by se počet státních zaměstnanců měl snížit o desetinu.

Ta už v lednu uvedla, že jí „dělá vrásky“ rozpočet na rok 2020. A naznačila, že vláda musí začít šetřit.

„Ekonomické časy špičkové konjunktury máme za sebou,“ uvedla Schillerová s tím, že musí „zatáhnout za brzdu“.

Prohlásila, že bude tlačit na všechny ministry, aby škrtli deset procent svých zaměstnanců.

„Začali jsme mrtvými dušemi, ale teď budeme tnout do živého. Musíme, pokud se nechceme dostat do situace, že budu muset škrtat jako mí předchůdci,“ uvedla.

Na jednání koaliční rady o státním rozpočtu na rok 2020 navrhla Schillerová snížení počtu státních úředníků o 10 %.

Úředníci pro Ukrajinu

V této situaci se chystá přijímání úředníků nových a to pro potřeby zabezpečení přijímání pracovníků z Ukrajiny. Podle nového návrhu by mělo od dubna přicházet do Česka až 40 tisíc pracovníků z Ukrajiny ročně.

Ministerstvo vnitra proto požaduje posílit odbor azylové a migrační politiky, který rozhoduje o vydání zaměstnaneckých karet. Prodlužuje také povolení k pobytu a uděluje souhlas se změnou zaměstnání. Celkem by mělo přibýt sto míst.

Odvolání vyřizuje odbor správní. Ten by měl mít deset postů navíc. Vnitro usiluje také o to, aby si na neurčito mohlo ponechat 11 pozic, které přibyly při dřívějším rozšíření projektu a na konci letoška se mají zrušit.

Pokud by ministerstvo vnitra získalo navíc 109 služebních a jedno pracovní místo, s vybavením by to tento rok od března stálo daňové poplatníky 75,43 milionu korun. Příští rok by náklady činily zhruba 83,77 milionu.

Ministerstvo zahraničí by rádo získalo pět lidí na generální konzulát ve Lvově. Další dva pracovníci by se starali o agendu v ústředí. Jeden by řešil víza a druhý by koordinoval přípravy nového koncesního řízení pro výběr společnosti, která by agendu na Ukrajině zajišťovala.

Ministerstvo práce žádá o posílení inspekce práce, aby mohla zaměstnávání cizinců a jejich podmínky v práci lépe kontrolovat. Požaduje 16 nových inspektorů. Letos od března by to stálo 8,63 milionu korun, příští rok 10,36 milionu. (sfr)