Růst ekonomiky zpomaluje. Vláda ČR chce začít šetřit a zvyšovat daně. (ilustrační foto z pivovaru)

Babišova vláda se zalekla vývoje ekonomiky a chce šetřit. Premiér začíná uvažovat o zvyšování daní či zavádění nových. Andrej Babiš po jednání koaliční rady o státním rozpočtu prohlásil, že by se mohl více zdanit tvrdý alkohol nebo hazard. Zmínil také možnost zavádění nových daní.

Předseda vlády poukázal na rostoucí požadavky na výdaje státního rozpočtu.

„Máme významné navýšení důchodů. Rozpočet není nafukovací. Apeloval jsem na ministry, aby šetřili,“ řekl premiér.

Podotkl, že by se v budoucnu mohly zvýšit daně s tím, že by v úvahu připadalo i zavádění daní zcela nových.

„Jsou oblasti, na které bychom se měli nezávazně podívat. Například zdanění tvrdého alkoholu, digitální daň. Velké rezervy zdanění jsou u pojišťoven, poplatku za suroviny,“ konstatoval Babiš.

Skeptický je naopak ke zdanění bank. V zahraničí s tím prý nejsou dobré zkušenosti.

„Chováme se s péčí řádného hospodáře,“ zdůraznila ministryně financí Alena Schillerová s tím, že schodek rozpočtu na příští rok by měl činit 40 miliard Kč.

Zároveň však informovala, že její resort přehodnotil predikci vývoje ekonomiky. Příjmy státního rozpočtu podle ní nebudou tak dobré, jak se dosud počítalo. Je proto potřeba šetřit.

Babiš podotkl, že diskutované obědy pro děti do škol zdarma možná nakonec nebudou.

„Je to otevřená záležitost, já osobně jsem překvapen reakcemi škol. Může se stát, že se spíš přikloníme k rozšíření programů, které jsou speciálně pro tyto děti z chudších rodin a propojíme ty programy,“ uvedl premiér.

Zhoršující se situaci vládních financí dokumentují i výsledky za leden 2019.

Vládní přebytek se ztenčuje, v lednu činil jen 8,8 miliardy

Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu v přebytku 8,8 miliardy Kč. Loni v lednu byl přebytek 26,5 miliardy korun.

Důvodem poklesu je, že loni v lednu státní rozpočet získal mimořádných 17,1 miliardy korun, které představovaly část závěrečných plateb vztahujících se k evropskému programovému období 2007 až 2013.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Hospodaření sttního rozpočtu očištěné o peníze z EU by v lednu skončilo přebytkem 4,1 miliardy korun. V lednu 2018 by byl rozpočet v přebytku pět miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu v lednu meziročně klesly o 10,4 miliardy na 121,8 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 2,5 miliardy na 103,1 miliardy korun.

Celkové výdaje rozpočtu v lednu meziročně stouply o 7,3 miliardy na 113 miliard korun.

Schválený státní rozpočet na loňský rok počítal se schodkem 50 miliard korun, nakonec skončil s přebytkem 2,9 miliardy korun. Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

Počet státních zaměstnanců by se měl snížit o 10 procent

Počet státních zaměstnanců by se měl snížit. Na jednání koaliční rady o státním rozpočtu na rok 2020 to navrhla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Důvodem je nutnost vlády začít šetřit.

„Navrhla jsem snížení počtu státních zaměstnanců o 10 procent. Nebude se to týkat ozbrojených složek,” informovala Schillerová.

Uvedla, že přehodnotila predikci vývoje ekonomiky, měla by růst o 2,5 procenta. V listopadu ministerstvo růst v roce 2019 odhadovalo na 2,9 procenta. (sfr)