Markelová to balí. Zavírá svoji facebookovou stránku. Ve funkci však chce setrvat až do roku 2021.

Německá kancléřka Angela Merkelová ruší svůj osobní facebookový účet. Oznámila to ve videu zveřejněném na facebooku. Důvodem je nedávný odchod z čela nejsilnější strany Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Facebookové stránky dlouholeté šéfky německé vlády posbíraly od uživatelů sociální sítě více než 2,5 milionu „lajků“, tedy pozitivních hodnocení. To je nejvíce ze všech německých politiků a víc než má například francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Dnes vám chci poděkovat za silnou podporu mé facebookové stránky,“ uvedla Merkelová.

„Víte, že už nejsem šéfkou CDU, a proto zavřu svou facebookovou stránku,“ dodala.

Na facebookovém profilu Angely Merkelové se lze dočíst, že kancléřka ráda chodí na operu a má ráda Richarda Wagnera.

Jejím oblíbeným filmem je romantické drama Vzpomínky na Afriku z roku 1985 a jejím snem je podniknout cestu po Transsibiřské magistrále z Moskvy do Vladivostoku.

Ráda čte ruské klasiky Lva Nikolajeviče Tolstého a Fjodora Michaljoviče Dostojevského.

Merkelová dnes vybídla své fanoušky, aby nadále sledovali její práci kancléřky prostřednictvím facebookových stránek spolkové vlády a účtu „Bundeskanzlerin“ (Spolková kancléřka) na instagramu.

Merkelová v prosinci opustila post předsedkyně nejsilnější německé strany a do jejího čela byla zvolena její spojenkyně, bývalá premiérka spolkové země Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová. Kancléřkou hodlá Merkelová zůstat do konce tohoto volebního období, tedy do roku 2021. (sfr)