Zachráněné migranty z lodi Sea Watch 3 si rozebere sedm států EU.

Nechtěné zachráněné migranty z paluby Sea Watch 3 německé neziskové organizace, která pluje pod nizozemskou vlajkou a nachází se u břehů Sicílie, si rozdělí 7 států Evropské unie (EU). Celkem 47 uprchlíků by se mělo vylodit v nejbližších hodinách. Rozebere si je Itálie spolu s dalšími šesti zeměmi.

Uvedl to italský list La Repubblica s odvoláním na tamního premiéra Giuseppe Conteho.

„K zemím, které vyslyšely náš požadavek rozdělit si migranty, přibylo Lucembursko. Teď je nás sedm. Za několik hodin začne vylodění,“ řekl Conte.

Kromě Lucemburska a Itálie přijme část uprchlíků také Francie, Portugalsko, Německo, Malta a Rumunsko.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini vylodění povolí, jakmile se dohody s ostatními státy formálně potvrdí. Země totiž v červnu 2018 uzavřela všechny přístavy lodím humanitárních organizací.

Záchrannou loď Sea Watch 3 provozuje německá nezisková organizace, která pluje pod nizozemskou vlajkou.

Je to už druhý případ během uplynulého měsíce, kdy loď Sea Watch 3 s migranty na palubě komplikovaně hledá, kde by mohla zakotvit. V prvním případě si běžence rozebralo 8 evropských států.

Šéf protiimigrační strany La Liga Matteo Salvini prosadil v Itálii zákon o migraci a bezpečnosti. Ten zpřísňuje imigrační předpisy a omezuje právo na azyl.

Představitelé italských neziskovek to vidí jinak. Nelíbí se jim zejména změna systému péče o azylanty.

Evropští diplomaté a obhájci lidských práv dlouhodobě požadují zavedení stálého mechanismu přerozdělování migrantů. Podle nich by si evropské státy ušetřily nekonečná vyjednávání, která se s každými novým případem rozproudí.

(pel)