Státní slevy nahnaly lidi do vlaků. České dráhy loni převezly nejvíc cestujících za deset let.

Zavedení státních slev dostalo lidi do vlaků. České dráhy (ČD) v roce 2018 převezly 179,2 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 4,5 milionu. Jedná se o nejvyšší počet pasažérů ve vlacích státního dopravce během posledních deset let. 

K navýšení počtu pasažérů přispěly podle společnosti řada faktorů. Kromě zlepšování služeb a nasazování nových vlaků to byly i nové slevy. Senioři nad 65 let a žáci a studenti do 26 let mohou od 1. září 2018 využívat 75procentní slevu na všechny vlaky a linkové autobusy v Česku.

„Zavedení státních slev pro žáky, studenty a seniory od září loňského roku pak tento trend ještě podpořilo a dodalo mu vyšší dynamiku. Některou ze státních slev dnes využívá asi 40 procent našich zákazníků,“ uvedl generální ředitel ČD Miroslav Kupec.

Počet cestujících Českých drah setrvale narůstá od roku 2010. Podle dopravce se tento trend nejvíce odráží v příměstské dopravě velkých aglomerací a v dálkové dopravě, kdy příměstské vlaky představují alternativu k pomalé jízdě auty v kolonách.

Největší nárůst o zhruba 8 až 9 % podle Kupce zaznamenaly dálkové spoje.

České dráhy v prvním pololetí roku 2018 hospodařily se ziskem 262 milionů korun, meziročně o 275 milionů Kč nižším. Vliv mělo podle společnosti krátkodobé oslabení koruny vůči euru a vyšší náklady na provoz. Kompletní hospodářské výsledky za rok 2018 zveřejní státní dopravce na konci dubna.

Navýšení počtu cestujících ohlásil i konkurenční soukromý dopravce RegioJet. Jeho dálkové vlaky loni přepravily 5,9 milionu cestujících, což je meziroční růst o 1,2 milionu.

Dotovanou slevu 75 % pro důchodce dají dopravci na všech spojích

(pel)