Zvyšuje se počet migrantů zadržených na česko-německé hranici. (Ilustrační foto)

Počet migrantů zadržených na česko-německé hranici roste. V roce 2018 jich policisté zadrželi celkem 519. Podle statistiky německého ministerstva vnitra se v loňském roce zvýšil počet uprchlíků, kteří nelegálně překročili hranice z Česka do Německa. U všech ostatních zemí přitom zaznamenali pokles.

Informoval o tom německý deník Bild.

Zatímco mezi lednem a listopadem 2017 spolková republika na svém území zachytila 3547 běženců, kteří do země nelegálně vstoupili z Česka, loni jich za stejné období bylo už 3931. Údaj se týká jak záchytů u hranice Česka s Bavorskem, tak se Saskem.

Spolková policie, která je zodpovědná za ochranu hranice, zaznamenala v Bavorsku od ledna do října 2018 více než 12 300 pokusů o nelegální překonání hranice.

Celkem 5000 migrantům zabránila vstupu do země, zhruba 5400 uprchlíků zadržela a předala německým úřadům. Zhruba sedm desítek lidí policie vyhostila nebo s nimi zahájila jiná právní řízení.

Nejčastěji se do Německa chtěli dostat Nigerijci a Afghánci následovaní Turky, Iráčany a Syřany.

Porušení zákona o pašeráctví lidí zaznamenali spolkoví policisté celkem v 1077 případech. Převaděči nejčastěji organizovali nelegální přechod hranice z Rakouska (732 případů), výrazně méně často pak z Česka (107 případů).

Podle dalšího německého listu Rheinische Post po celém Německu policie od loňského ledna do listopadu odhalila 7943 migrantů bez oprávnění ke vstupu do země ve vlacích a 6066 v dálkových autobusech. Nejčastěji migranti pocházeli z Nigérie a Afghánistánu.

Nejvíce nelegálních uprchlíků (6100) bylo zadrženo po přejetí rakousko-německé hranice.

(pel)