Vybudování Babišova úřednického městečka na okraji Prahy má podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) smysl.

Nápad premiéra Andreje Babiš (ANO) vybudovat v Praze tzv. vládní čtvrť za zhruba 10 miliard korun podpořil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Podle něj by byla smysluplná. Budovy po přesunu ministerstev z centra by podle Staňka měly zůstat v rukou státu. Server E15.cz však přinesl informaci, že by sídla ministerstev mohla být prodána soukromníkům. 

„Ten plán pana premiéra vytvořit úřednickou čtvrť není úplně nesmyslný. Myslím, že by to mělo smysl,“ uvedl Staněk.

Babiš o plánu vybudovat novou vládní úřednickou megačtvrť mluví už delší dobu. Společné sídlo na Letňanech by umožnilo na jednom místě sestěhovat 10 tisíc úředníků nyní rozmístěných po metropoli.

„Co se týče paláců, ve kterých sídlí ministerské budovy, například ministerstvo pro místní rozvoj nebo ministerstvo kultury, tak pokud by se ty paláce zpřístupnily v podobě galerií a muzeí, to by bylo pro veřejnost jen přínosné, nebylo by to otevřeno jen jednou za rok,“ doplnil Staněk.

Pozemky, na kterých chce Babiš vládní čtvrť za 10 miliard postavit, patří Praze. Město s nimi má ale jiné úmysly. Primátor Zdeněk Hřib uvedl, že by tam mohla vzniknout nová moderní nemocnice.

Budovy po přesunu ministerstev z centra by podle Staňka měly zůstat v rukou státu.

Server E15.cz však dnes uveřejnil informaci, že pražské paláce, kde sídlí ministerstva, by mohly být prodány soukromníkům. Majetkový výbor podle E15.cz už vybral první budovy, které by státní správa měla vyklidit.

Babiš chce o výstavbě vládní čtvrti jednat s pražským primátorem v tomto týdnu. Hřib už dříve uvedl, že s jeho plánem nesouhlasí.

Stát by podle premiéra v příštích deseti letech musel vynaložit 5 miliard korun za komerční nájmy kanceláří pro úředníky, 13 miliard korun za provoz a údržbu stávajících objektů a 7 miliard za investice do energeticky nevyhovujících a zanedbaných budov.

V případě stavby vládní čtvrti by se státní pokladna těmto nákladům vyhnula, prodejem uvolněných budov by navíc stát získal 7,5 miliardy korun, uvedl Babiš.

Babiš se osobně střetl s primátorem Hřibem ve sporu o vládní čtvrť v pražských Letňanech

Babiš chce kvůli vládní čtvrti za 10 miliard vyměnit pozemky za Veleslavínský zámek

(pel)