Premiér Andrej Babiš chce zámek na Veleslavíně vyměnit za pozemky pro svou vládní čtvrť.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce kvůli vybudování vládní čtvrti za 10 miliard vyměnit s Prahou pozemky za Veleslavínský zámek. Město by tak mohlo od státu získat zámek výměnou za 16 parcel v Letňanech. Babiš o plánu vybudovat novou vládní úřednickou megačtvrť mluví už delší dobu. Společné sídlo by umožnilo na jednom místě sestěhovat 11 tisíc úředníků nyní rozmístěných po metropoli.

„Navrhuji výměnu, která vyřeší potřeby města i státu. Šestnáct pozemků v lokalitě Letňan o výměře 354 tisíc metrů čtverečných za cca 350 milionů Kč, za areál Veleslavína. V dražbě byl za vyvolávací cenu 382 milionů,“ napsal na Twitteru premiér a předseda hnutí ANO Babiš.

Postavit úřednický komplex je podle něj ekonomicky výhodnější než platit nájmy a investovat do stávajících budov úřadů.

Pozemky, o které by měl stát podle Babiše zájem, mají celkovou rozlohu 354 tisíc metrů čtverečních.

„Hrubý odhad nákladů na výstavbu administrativního komplexu v Letňanech, ve kterém by bylo umístěno více než deset tisíc zaměstnanců (celkem jich je v Praze víc než 37 tisíc), je deset miliard korun,“ uvedl premiér.

Stát by podle premiéra v příštích deseti letech musel vynaložit 5 miliard korun za komerční nájmy kanceláří pro úředníky, 13 miliard korun za provoz a údržbu stávajících objektů a 7 miliard za investice do energeticky nevyhovujících a zanedbaných budov.

V případě stavby vládní čtvrti by se státní pokladna těmto nákladům vyhnula, prodejem uvolněných budov by navíc stát získal 7,5 miliardy korun, uvedl Babiš.

Primátorovi se Babišův nápad nelíbí

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) myšlenku vládní čtvrti opakovaně odmítl.

„Mně osobně nepřijde úřednické městečko jako dobrý nápad. Potřebujeme udělat Prahu multicentrickou, což a priori vylučuje to, že budeme stavět monotematické čtvrti,“ řekl Hřib po podpisu smlouvy nové koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL).

Babiš o plánu vybudovat novou vládní megačtvrť mluví už delší dobu.

Dříve přitom tvrdil, že úřednické městečko by postavil v pražských Letňanech, což kritizoval například městský Institut plánování a rozvoje (IPR).

Kritiku sklidil i návrh postavit komplex v Holešovicích. To se nelíbilo zejména starostovi Prahy 7 a lídru Prahy Sobě Janu Čižinskému.

Odborníci také tvrdili, že po přesunu úředníků z historických paláců by pro objekty scházelo využití.

Babiš navrhl pozemky pro vládní čtvrť vyměnit za Veleslavínský zámek. Původně se měl přitom objekt na konci lisotpadu dražit. Ministerstvo kultury však na Babišovu žádost stáhlo svůj ze zákona nezbytný souhlas s dražbou.

(pel)