Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf komunistů Vojtěch Filip se přeli kvůli církevním restitucím. Chybí prý analýza výpočtu sumy náhrady pro církve.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš se pustil do šéfa komunistů Vojtěcha Filipa kvůli církevním restitucím. Podle lídra Pirátů chybí analýza, jak byla vypočítána částka náhrad pro církve. Komunisté podle něj jen hrají politickou hru a snaží se ukázat voličům, že prosadili zdanění restitucí a až zákon zruší Ústavní soud, budou vše házet na Ústavní soud. 

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz

Vláda tento týden protlačila požadavek komunistů na zdanění církevních restitucí. A to i přesto, že návrh nebyl podložen žádným konkrétním výpočtem, ačkoliv ministryně financí Alena Schillerová (ANO) tvrdila, že má k dispozici analýzu.

Bartoš uvedl, že komunisté jen hrají hru na voliče.

„Vy pak budete moci svým voličům říct, my jsme tady toho dosáhli, ale on nám to pak Ústavní soud zrušil. Vy si tam uděláte fajfku, splněno,“ prohlásil Bartoš

Předseda komunistů však toto nařčení odmítl.

„Neděláme žádnou hru. Zdanění restitucí si přeje 75 procent občanů země,“ řekl.

Zdanění bez analýzy obhajoval s tím, že výpočet nebyl předložen ani při schválení zákona o církevních restitucích.

„Nikdy jsme nedostali analýzu, jak jsme dostali cenu za hektar,“ uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš mu ale vyčetl, že komunisté měli na výpočtu trvat. Stěžoval si, že se KSČM nepřidala k Pirátům, kteří požadovali, aby vláda zveřejnila, jak dospěla k tomu, že církve dostaly více, než měly, když se komunistům nezdají částky.

Zdanění náhrad pro církve patřilo k podmínkám komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Stát by měl náhrady danit podle schváleného znění novely od příštího roku.

Podle propočtů KSČM by mělo jít o 380 milionů korun každý rok v rámci zdanění. O zdanění církevních restitucí bude zřejmě ještě rozhodovat Ústavní soud, u kterého s největší pravděpodobností návrh skončí.

Sněmovna schválila zdanění církevních restitucí. Opozice zuří, jde prý jen o úplatek komunistům

(pel)