USA potvrdily Rusku odstoupení od smlouvy o raketovém odzbrojení INF.

Spojené státy mají záměr odstoupit od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Rozhodnutí je prý definitivní a nepředstavuje pozvánku k jednáním. Uvedl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Rusko podle něj závazky neporušilo a americké důvody pro odstoupení jsou neopodstatněné. Z pohledu Moskvy bude dohoda nadále platit pro obě strany.

„Nedávno americká strana podnikla další destruktivní krok, když na nejvyšší úrovni ohlásila záměr odstoupit od smlouvy. Prakticky vzápětí nám Američané dvoustrannými kanály tento záměr potvrdili. Jasně přitom vysvětlili, že ohlášený krok není pozvánkou k rozhovoru, ale že rozhodnutí bylo přijato se zřetelem na všechny okolnosti a je definitivní,” řekl Rjabkov.

Podle náměstka ruského ministra je skutečným důvodem Washingtonu odstoupit od smlouvy „snaha zajistit si naprostou volnost konání vůči zemím, které disponují raketami středního a krátkého doletu a které USA považují za geopolitické soupeře”.

Narážel tak na Čínu a KLDR. Na ně se smlouva INF, uzavřená v roce 1987 mezi USA a tehdejším Sovětským svazem, nevztahuje.

Rusové a Američané o osudu smlouvy INF jednali v polovině ledna v Ženevě, ale s výsledky zůstaly obě strany nespokojené.

USA trvají na tom, že smlouvu porušuje nová ruská raketa s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná 9M729) a požadují její zničení, jinak 2. února zahájí odstupování od smlouvy.

Moskva naopak vybízí Washington, aby se oprostil od „jazyku ultimát”, a popírá, že by raketa smlouvu porušovala.

(pel)