Tomio Okamura chce, aby Německo vyplatilo Česku válečné reparace. Miroslav Kalousek označil předsedu SPD za „českého nácka“. (Ilustrační foto)

Předseda SPD Tomio Okamura chtěl, aby se Sněmovna začala zabývat nevyplacenými německými válečnými reparacemi vůči tehdejšímu Československu. Ostře na to zareagoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Okamuru označil za „českého nácka“ a doporučil mu, aby si to předseda SPD vyříkal se svými nacistickými soukmenovci.

Okamura se poslance snažil přesvědčit, aby se parlament 74 let po skončení 2. světové války začal zabývat návrhem, na jehož základě by vláda měla začít jednat o vyčíslení a zaplacení náhrad, které „nám“ Německo dluží.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval Okamuru, aby si to jeho hnutí jako „čeští náckové vyřídilo s německými nácky“ a demokratické strany do toho nezatahovalo.

„Mám velkou prosbu. Nemohli byste si vy, čeští náckové, tohle vyřídit s německými nácky a netahat do toho nás, české demokraty, s německými demokraty. My už se bez vás nějak dohodneme,“ uvedl Kalousek.

Okamurův návrh nakonec Sněmovna odmítla. Podpořili ho jen komunisté.

O reparacích vůči Československu se vítězné mocnosti dohodly na konferenci v Postupimi v roce 1945.

„Výše československých reparačních nároků činila 306 miliard Kčs, vyjádřeno v dobové měně. ČSR bylo ze strany Německa vyplaceno 230,1 mil. Kč,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve v této souvislosti uvedl, že případné rozhodnutí vymáhat válečné reparace po Německu by nebylo šťastné, protože by mohlo dojít k výraznému narušení klimatu vzájemné důvěry v Evropě.

Připomněl také, že už v roce 1997 v Česko-německé deklaraci se obě strany dohodly, že křivdy spáchané v minulosti na obou stranách náleží minulosti.

(pel)