Tálibán zaútočil na výcvikové středisko v afghánské provincii Vardak. Zemřelo přes 120 lidí. (Ilustrační foto)

Bojovníci Tálibánu zaútočili na výcvikové středisko v provincii Vardak na východě Afghánistánu. Útočníci zabili více než 120 příslušníků bezpečnostních složek.

„Máme informaci, že při explozi uvnitř výcvikového střediska zahynulo 126 lidí,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný činitel ministerstva.

Také podle informací úředníků ze správy provincie Vardak si atentát vyžádal přes stovku mrtvých.

Na základnu podle náměstka ministra vnitra Nasrata Rahímího nejprve zaútočil sebevražedný atentátník ve vozidle, pak následovala střelba povstalců na vládní síly. Dodal, že vojáci nejméně dva povstalce zabili.

K útoku se přihlásil Tálibán.

Zástupci hnutí se přitom dnes sešli se zvláštním americkým vyslancem Zalmayem Khalilzadem v Kataru, kde řešili podmínky pro uzavření míru s afghánskou vládou.

Pumový útok v neděli na konvoj guvernéra afghánské provincie Lógar si vyžádal životy nejméně osmi příslušníků bezpečnostních sil. Guvernér vyvázl bez zranění.

Deset dalších osob utrpělo zranění. Útočník odpálil vozidlo s výbušninami v blízkosti konvoje na hlavní dálnici mezi Lógarem a hlavním městem Kábul. K útoku se rovněž přihlásil Tálibán.

(pel)